Erhverv

Danfoss-formand holder fast i magten: »Den næste formand bliver ikke en fra familien. De er ikke klar«

Et generationsskifte i toppen af landets største industrivirksomhed trækker ud.

Formand i Danfoss, Jørgen Mads Clausen, fylder 70 år i næste uge. Han er ikke på vej til at træde tilbage. Foto: Joachim Ladefoged

Manden med magten i landets største industrivirksomhed skal ingen steder.

Står det til den snart 70-årige formand i Danfoss, Jørgen Mads Clausen, så er jobbet som bestyrelsesformand hans en rum tid endnu.

»Jeg fortsætter som formand for Danfoss' bestyrelse indtil videre. Jeg føler mig i fin form, og jeg synes fortsat, at jeg yder et vigtigt bidrag til arbejdet i bestyrelsen,« siger Jørgen Mads Clausen.

Ligger der en plan for, hvem der på sigt skal overtage formandsrollen?

»Ikke nedskrevet. Men kommer der nogen og spørger, hvem der kan tage over, så har vi tænkt på det. Næste gang et bestyrelsesmedlem går af, overvejer vi, hvad et nyt medlem skal kunne for at blive formandskandidat. Men det er ikke noget, man bliver med det samme. Vi vil lige se folk an først.«

Danfoss
  • Danfoss-koncernen blev grundlagt af ingeniøren Mads Clausen i Nordborg på Als i 1933.
  • I 2017 omsatte Danfoss for 43,3 mia. kr. efter en rekordvækst på 12 pct. og havde 26.645 ansatte
  • Danfoss er ejet dels af familien og dels af Bitten & Mads Clausens Fond.
  • Formand for Danfoss er Jørgen Mads Clausen (f. 1948).
  • Formand for fonden er hans bror Peter Mads Clausen (f.1949).
  • Derudover er der i anden generation tre søskende Karin Clausen (f. 1940), Bente Skibsted, (f. 1942) og Henrik Clausen (f. 1953).
  • Tredje generation tæller Mads Clausens ni børnebørn: Jens Peter Vilstrup, Jens Martin Skibsted, Thomas Ermacora, Mads Clausen, Marcus Clausen, Mads-Peter Clausen, Christina Clausen, Frederik Clausen og Casper Clausen.

Bliver det en fra familien?

»Den næste formand bliver ikke en fra familien. Det er ikke relevant. De er ikke klar.«

Heller ikke Jørgen Mads Clausens bror Peter Mads Clausen, som er formand i ejerfonden bag Danfoss, Bitten & Mads Clausens Fond, står til at træde et skridt tilbage.

Han fylder 70 år næste år og skulle ifølge fondens fundats derfor faktisk trække sig tilbage på grund af sin alder.

Fra fonden lyder det dog, at bestyrelsesformanden er på valg hvert år.

»Og i fonden arbejder man med en plan for, hvem der skal overtage efter den siddende bestyrelsesformand - når det vel at mærke bliver aktuelt.«

Clausen-familien består i anden generation af fem søskende. Tredje generation er stifter Mads Clausens ni børnebørn, hvoraf to har plads i fonden og én i firmaets bestyrelse.

Det er altid svært at forfremme familiemedlemmer, og det skal ske på baggrund af, at de viser noget.

Jørgen Mads Clausen, formand for Danfoss

Jørgen Mads Clausens søn Mads Clausen sidder i fondens bestyrelse, og det samme gør Jens Martin Skibsted, søn af Jørgen Mads Clausens ældre søster Bente Skibsted.

Jørgen Mads Clausen ser meget gerne, at tredje generation på sigt får en ledende rolle enten i Danfoss eller i fondens bestyrelse. Men de skal være endog meget kvalificerede, lyder det fra formanden.

»Det er altid svært at forfremme familiemedlemmer, og det skal ske på baggrund af, at de viser noget. Det er endnu sværere af afskedige dem, skal man tænke på,« siger Jørgen Mads Clausen.

Den store udfordring for familieejede virksomheder er i virkeligheden at sørge for, at der ikke opstår en strid blandt arvingerne om, hvem der skal overtage kontrollen, forklarer Søren Brandi, der er managing partner hos Hildebrandt & Brandi og ledelsesrådgiver i familieejede virksomheder.

»Jo mere vidtforgrenet en familie og dermed ejerskabet i en familiejet virksomhed bliver, jo mere har man et behov for at være afstemt om, hvad familiens rolle er, og mere specifikt, hvem, der har en rolle i virksomheden,« siger han.

Vælger man, at det på sigt skal være sådan, at familien primært har en fremtrædende rolle i fondens bestyrelse, vil Danfoss gå samme vej som flere andre store danske familievirksomheder som f.eks. A.P. Møller-Mærsk.

»I familieejede virksomheder sker det ofte, at tredje generation har en mere tilbagetrukket rolle i driftsselskabet og f.eks. overlader formandsposten til en udefra og i stedet er fremtrædende i fonden eller holdingselskabet. Det kan være en god idé. Jo mere, man har distance til driftsselskabet, jo mindre risiko er der for, at der opstår stridigheder i familien.«

Læs også
Top job