Erhverv

Nordsøens største oliefelt lukkes om få år

Siden 1979 har Statfjord-feltet hentet olie og gas i land for 1.500 mia. norske kroner til statskassen og ejerne. Snart er det slut.

Equinor, der ejer platformene på Statfjord-feltet, skal snart i gang med at pille det hele ned efter næsten 40 års produktion. Her er det Statfjord A som også er den første platform på feltet, der lukkes og pilles ned. Foto: AP Photo/Oddvar Walle Jensen, Scanpix.

Norge er i gang med at afvikle det, der engang var Nordsøens største oliefelt. Den første platform ”Statfjord A” bliver lukket og pillet fra hinanden inden 2022.

Det er de nuværende ejere af feltet Equinor - tidligere Statoil - der har sendt sine lukningsplaner i offentlig høring.

Foruden A-platformen består Statfjord af en B- og C-platform og ifølge det norske nyhedsstite E24 vil hele feltet være lukket inden 2025.

Statfjord producerer i dag hovedsageligt gas og med en daglig produktion, der energimæssigt omregnet svarer til 100.000 tønder olie.

Feltet blev opdaget i 1974 og har på mange måder defineret Norge som olienation. A-platformen blev slæbt ud fire år senere og sat i produktion i 1979.

Feltet er samejet af Norge og Storbritannien med henholdsvis 85 og 15 pct. Men ejerforholdet har ofte ændret sig gennem tiden i takt med bedre seismik.

Efter datidens forhold var det en større ingeniørbedrift at få den enorme platform, der står på betonben, slæbt fra værftet og ud til positionen i Nordsøen. Det var første gang, at man forsøgte sig med glidende støbning i den skala og til vands. Den står på 145 meter vand.

Ingeniører fra hele verden flokkedes til den dybe fjord, hvor platformene blev produceret for at se, hvordan nordmændene brugte beton i stedet for jernpiller til platformenes ben.

Platformens beboelsesforhold og mandskabsplejen satte ligeledes nye standarder. Det var på et tidspunkt, hvor olieprisen var så høj, at man talte om, at der blev bygget platforme og borerigge med ”guldhåndtag” - omkostningerne betød mindre.

Oliekrisen i 1979 fik prisen på en tønde olie til at stige til 36 dollars fra 12 dollars.

»Det var oprindeligt planen at lukke Statfjord A i 1999, men siden har man opgraderet platformen flere gange og forlænget dens liv ni gange. Feltet har leveret betydelige værdier langt ud over, hvad var forventet,« siger Morten Eek, der er pressetalsmand hos Equinor til Stavanger Aftenblad.

Læs også
Top job