Erhverv

Strid om millionkontrakter: Energiselskab beskyldes for prisdumping

Entreprenørfirmaer oplever, at energikoncernen Verdo bruger elkundernes penge til at dumpe priserne på det private marked for mellemstore energianlæg.

Tjæreborg Industri tabte en udbudsrunde på et flisanlæg til energiselskabet Verdo. Industriselskabet mener, at Verdo er gået i markedet med unormalt lave priser. Foto: Morten Lau-nielsen

Energiselskabet Verdo er under hård beskyldning for underbud og unfair konkurrence. Beskyldningerne kommer fra to entreprenørfirmaer, der helt usædvanligt går ud med detaljer om lukkede udbud på millionprojekter for at vise, at Verdo ødelægger et privat marked med elkundernes penge i ryggen.

»Vi er vant til hård konkurrence i vores branche, men vi har aldrig oplevet noget lignende. Vi oplever det som om, at de dumper priserne på flisanlæg for at gå ind og sætte sig på markedet,« siger Marianne Sørensen, direktør i Tjæreborg Industri.

Milliardkoncernen Verdo har monopol på el-nettet omkring Randers og forsyner desuden borgere med vand og varme. I 2016 købte Verdo entreprenørselskabet Industrivarme A/S for at gå ind i markedet for opførsel af mellemstore energianlæg til tocifrede millionbeløb.

Siden har konkurrenterne oplevet, at Verdo går ud med unormalt lave priser. I to sager, hvor Finans har set udbudsmaterialet, er Verdo henholdsvis 23 og 26 pct. billigere end næstebilligste bud.

Verdos adm. direktør, Kim Frimer, har svært ved at tage kritikken alvorligt.

»Jeg synes, det er sådan lidt tudefjæs. Vi taber, og vi vinder opgaver ligesom alle andre,« siger Kim Frimer.

Han mener, at der er vandtætte skotter til monopolforretningen, og påpeger, at det alene er energikoncernens frie midler, der bliver brugt til at opbygge den nye satsning på energianlæg.

Tjæreborg Industri får opbakning fra konkurrenterne i industrivirksomheden AEA og adm. direktør i brancheforeningen Arbejdsgiverne Mads Graves Larsen.

»Hvorfor skal et energiselskab med forbrugernes kapital i ryggen udkonkurrere sunde danske virksomheder? Det giver ingen mening,« siger Mads Graves Larsen.

Sagen rammer ned i en brandvarm politisk diskussion om de regionale el-koncerner, der har brændt milliarder af kroner af på fejlslagne kommercielle forretningseventyr. F.eks. tabte Verdo selv 300 mio. kr. af på et fejlslagent træpille-eventyr i England.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholdt (V) har netop nedsat en arbejdsgruppe, der skal afdække, hvorvidt man bør lave en skarpere adskillelse mellem elkoncernernes kommercielle aktiviteter fra monopolforretningen. Står det til sammenslutningen af store elforbrugende virksomheder, FSE, er en opsplitning nødvendig.

»Problemet er jo, at det er de samme bestyrelser og direktører, der styrer forretningerne. Vi stoler ikke på, at det er adskilt, og når de kan gå ind og underbyde et marked, som vi hører her, så tyder det på, at de har adgang til kapital, som andre ikke har,« siger Anders Houmøller, der driver sekretariatet for FSE.

Professor Per Nikolaj Bukh fra Aalborg Universitet kan godt forstå, at el-forbrugerne hellere vil have forsyningsselskaberne til at koncentrere sig om kerneopgaven.

»Men hvis Verdo har brugt koncernens frie midler til at investere i at vinde markedsandele på et marked for energianlæg, så er der ikke nødvendigvis noget konkurrencemæssigt galt i det,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også