Erhverv

Kemigigant kræver kræftramts erstatning annulleret

Den kræftramte californiske gartner Dewayne Johnson blev for nylig tilkendt 1,8 mia. kr. i erstatning fra kemikoncernen Bayer. Nu går den tyske koncern til modangreb og kræver dommen annulleret.

Den kræftramte gartner Dewayne Johnson blev for nylig tilkendt en milliarderstatning fra kemikoncernen Bayer. Dewayne Johnson omfavner her sin advokat efter afgørelsen, men glæden varede kort. Nu forlanger Bayer, at dommen skal omstødes. Foto: Josh Edelson/AP

Kemigiganten Bayer AG blev for en måned siden sendt til tælling af en kræftramt gartner, som blev tilkendt en erstatning på 1,8 mia. kr. ved en domstol i Californien.

Gartneren havde stævnet Bayer med påstand om, at han var blevet syg af at bruge selskabets ukrudtsmiddel roundup.

Nu går Bayer imidlertid til modangreb. Den tyske kemikoncern har netop indgivet en klage til domstolen i Californien. I klagen hævder Bayer, at dommen bygger på spinkle beviser, som ikke dokumenterer, at gartneren har fået kræft, fordi han har anvendt ukrudtsmidlet roundup. Bayer fremfører, at juryen, som afgjorde sagen, blev påvirket af »overdrevent følelsesladede og spekulative argumenter fra sagsøgers advokater«.

Det skriver Wall Street Journal.

Der er milliarder af gode grunde til, at Bayer nu kører det tunge juridiske artilleri i stilling. Kemikoncernen overtog for nylig den amerikanske konkurrent Monsanto for knap 400 mia. kr., og med i den handel - har det vist sig - er fulgt en tidsindstillet bombe. Et af Monsantos vigtigste produkter er ukrudtsmidlet roundup, som hævdes at være skyld i, at den californiske gartner Dewayne Johnson har fået kræft.

Den erstatning på 1,8 mia. kr., som Dewayne Johnson har fået tilkendt, skal ses i lyset af, at yderligere 8.700 kræftramte gartnere, landmænd og andre amerikanere har lagt sag an mod Monsanto med påstand om, at deres sygdom skyldes roundup. Bayers aktiekurs er faldet 22 pct. siden en enig jury afsagde dommen i Californien. Aktiekursen er nu den laveste i mere end fem år, og Bayer har meddelt, at antallet af søgsmål ventes at stige yderligere.

Bayers topchef Werner Baumann fastholder ifølge Wall Street Journal, at der er solid videnskabelig dokumentation for, at roundup er et sikkert produkt (dvs. ikke kræftfremkaldende).

Alligevel spekuleres der i, om Bayers topchef - da han underskrev købet af Monsanto - fuldt ud forstod, hvilken økonomisk sprængkraft erstatningssagerne har. Ifølge Wall Street Journal var der juridiske grænser for, hvor meget information Monsanto kunne dele med Bayer under forhandlingerne. Derfor var det først under retssagen i Californien, at Bayer blev opmærksom på en lang række interne emails mellem Monsanto-medarbejdere, som drøfter roundup’s sikkerhed og strategier for, hvordan ukrudtsmidlet kan forsvares offentligt.

Advokaterne for den kræftramte gartner Dewayne Johnson hævder, at disse emails viser, hvordan Monsanto bag kulissen har ført pennen og konstrueret argumenter, som eksterne videnskabsfolk efterfølgende er sendt i byen med.

Bayer afviser disse anklager.

Appelsagen i Californien ventes at begynde 10. oktober.

Læs også
Top job