Erhverv

Widex’ milliardfusion åbner for kæmpe skatterabat i Singapore

Widex får gennem den foreslåede milliardfusion med tyske Sivantos adgang til særdeles lukrative skatteaftaler i Singapore. Det er hovedårsagen til, at den nye høreapparatkæmpe skal have to hovedsæder.

Det er Jan Tøpholm (t.v.) og Anders Westermann, der sammen med deres familier ejer Widex-koncernen, der står til at fusionere med tyske Sivantos, der har hovedsæde i Singapore. Foto: Widex (Collage: Finans)

De stenrige Widex-familier kan via deres ejerskab af den danske høreapparatvirksomhed score en stor skatterabat, hvis fusionen med det kapitalfondsejede Sivantos går igennem.

Under svenske EQT’s ejerskab har Sivantos forhandlet en lukrativ skatteaftale på plads med Singapores myndigheder, som det fusionerede selskab kan overtage via en genforhandling.

Fusionen mellem Widex og Sivantos
  • Handlen fra maj 2018 værdisatte den fusionerede virksomhed til mere end 52 mia. kr. inkl. gæld og vil have en samlet omsætning på omkring 1,6 mia. euro samt 10.000 ansatte.
  • Fremover vil den globale høreapparatindustri bestå af det fusionerede Widex/Sivantos, danske William Demant og GN Hearing, schweiziske Sonova og amerikanske Starkey.
  • Sivantos producerer i dag omkring 3,5 mio. høreapparater om året mod Widex’ omkring 1 mio.
  • Formålet med fusionen er ifølge de to selskaber at accelerere væksten, styrke markedspenetrationen og øge effektiviteten for at muliggøre yderligere investeringer i både R&D og forsyningskæden.
  • Det fusionerede selskab vil have hovedsæde i både Danmark og Singapore, mens der også er en forventning om at bibeholde en større R&D-organisation i Tyskland.
Dermed står den danske familievirksomhed til at få nedsat sin skattesats efter den tyske fusion. Skatteoptimering er ifølge Finans’ oplysninger hovedårsagen til, at det sammenlagte selskab planlægger at opretholde hovedsæde i både Danmark og Singapore.

»Jeg kan hverken dele tanker eller spekulationer med nogen som helst, og der er heller ikke taget beslutning om det,« siger Jørgen Jensen, adm. direktør i Widex.

Den slags aftaler møder skepsis.

»Generelt er vi kritiske over for særskilte skatteaftaler med f.eks. Singapores myndigheder, fordi det mindsker transparensen markant, og fordi de kan give anledning til aggressiv skattetænkning, sådan som vi så det i LuxLeaks-lækagen,« siger Christian Hallum, skatteekspert hos ulandsorganisationen Oxfam Ibis.

Flere kilder tæt på processen påpeger over for Finans, at det fusionerede selskab er nødt til at skatteoptimere mest muligt, hvis prisen for fusionen skal give mening for Widex-familierne.

»Widex-ejerne anser sig selv som langsigtede ejere, og jeg er sikker på, at de vil drive det sammenlagte firma, som de har drevet det selvstændige Widex,« siger Jørgen Jensen.

Læs også
Top job