Store spillere er blevet taget på sengen
Bose har fået en markedsføringstilladelse i USA til et nyt høreapparat.
Den amerikanske konkurrent Bose har sandsynligvis overrasket de store spillere på høreapparatmarkedet, efter at selskabet har fået en markedsføringstilladelse i USA til et nyt høreapparat, som brugerne kan indstille, programmere og kontrollere på egen hånd.
- Når man er i en industri, der ikke vækster ret meget, og en sådan spiller kommer ind på markedet og får en FDA-godkendelse, så er det et klart negativt element for de etablerede spillere, siger han til Ritzau Finans.
Der har det seneste år været diskussioner om, hvordan en ny kategori af høreapparater kan komme til at påvirke industrien. Sidste år blev der i USA vedtaget nye regler, som gør det muligt at sælge høreapparater uden om audiologer og direkte til forbrugerne - i fagtermer kaldet "over the counter" (OTC). Boses nye høreapparat lægger sig op ad den kategori.
- Det var forventet, at ”over the counter”-markedet ville komme i 2020/21. Selv om Boses produkt ikke er OTC, så kommer det alligevel på markedet i 2018 som ”self-fitting”. Jeg tror, at de store spillere er blevet taget lidt på sengen, og derfor ser vi nu, at aktierne falder 7-8 pct. Industrien ryster nok lidt i bukserne, siger Ole Henrik Bang-Andreasen.
- Det kan være et signal om, at det monopol, som de her fem til seks store spillere har, ikke er så stærkt, som man tidligere havde troet. Det kan faktisk være muligt for andre spillere at penetrere markedet. Det er jo en god måde for andre producenter at diversificere deres produktporteføljer, fortsætter han.
Han henviser til, at aktierne i GN Group og William Demant faldt henholdsvis 7,6 pct. og 7,3 pct. mandag morgen. Siden er faldet intensiveret, og ved middagstid ligger aktierne henholdsvis 11 pct. og 12,3 pct. lavere.
ABG Sundal Colliers aktieanalytiker fremhæver desuden, at de kliniske studier ifølge de amerikanske sundhedsmyndigheder ser lovende ud.
- Deres egne studier viser, at resultaterne, af at brugerne selv justerer det, er lige så gode, som når de professionelle gør det. Samtidig viser de også, at brugerne bedre kan lide at gøre det, og det er selvfølgelig negativt for de store producenter, siger Ole Henrik Bang-Andreasen.
/ritzau/FINANS