Erhverv

Carlsberg ransaget i Indien

Myndighederne undersøger, om Carlsberg sammen med nogle af de største bryggerier i landet har aftalt indbyrdes priser.

Det er især den asiatiske region, der i fremtiden skal bære overskud hjem til Carlsberg. Her fra Carlsbergs officielle debut i New Delhi i Indien får efterhånden en del år siden. Nu er bryggeriet sammen med to andre store bryggerier blevet raidet af konkurrencemyndighederne. Foto: Osan Gurinder Foto: Gurinder Osan

De indiske myndigheder har gennemført en razzia - også kaldet dawn raid - mod Carlsberg, AB Inbev og United Breweries.

Myndighederne mistænker de tre bryggerier for at have manipuleret priserne, skriver Reuters.

Razziaen blev gennemført, efter at en whistleblower hos et af de tre bryggerier selv havde henvendt sig til myndighederne. Ifølge Indiens whistleblower-lovgivning kan man opnå en lavere staf, hvis man angiver sig selv.

United Breweries er Indiens største bryggeri og sælger bl.a. mærket Kingfisher, mens AB Inbev er verdens største bryggeri. Sammen med Carlsberg er de tre bryggerier de største i Indien målt på markedsandele.

Carlsberg har de senere år haft stor succes med at sælge både stærk øl og især Tuborg. Generelt har bryggeriet haft høje tocifrede vækstrater i Indien.

»Vi kan desværre ikke kommentere nærmere på detaljerne i regeringens igangværende undersøgelse. På nuværende tidspunkt samarbejder vi fuldt ud om de forespørgsler og anvisninger, som kommer fra de indiske konkurrencemyndigheder, CCI,« siger Dhiraj Kapur, der er vice president i Carlsberg India Ltd. til Finans.

En regeringskilde siger til Reuters, at man ved razziaen har fundet e-mails, der viser, at bryggerierne aftalte priserne.

»Der er tale om "den rygende pistol"-beviser,« siger kilden.

Det fremgår ikke nøjagtigt, hvordan bryggerierne har aftalt priserne. Men generelt fastsætter de enkelte delstaters myndigheder den endelige pris på øl.

Det foregår ved, at man tager den pris, som øl koster direkte fra bryggeriet, og derefter lægger afgifter, skatter og detailhandlens fortjeneste oven i.

To kilder siger til Reuters, at bryggerierne sandsynligvis har aftalt at manipulere med produktionsprisen på øl.

BRANCHENYT
Læs også