Erhverv

Formand smækker med døren i ejerfonden bag Grundfos-koncernen - næstformand følger trop

Blot syv måneder efter valget som den første formand, der ikke er en del af ejerfamilien, har Jens Bager smækket med døren i Poul Due Jensens Fond - ejer af Grundfos.

Tidligere topchef i ALK Abelló, Jens Bager, blev valgt som ny formand i Poul Due Jensens Fond den 7. marts. Nu har han forladt fonden sammen med bl.a. den tidligere næstformand. Foto: PR-foto.

Den hovedrige ejerfond bag Grundfos-koncernen, Poul Due Jensens Fond, er kastet ud i en historisk krise.

Efter kun syv måneder på posten som formand i Poul Due Jensens Fond har den tidligere koncernchef i ALK Abelló, Jens Bager, trukket sig som formand.

Poul Due Jensens Fond
  • Poul Due Jensens Fond blev stiftet den 19. maj 1975 af Grundfos-stifter Poul Due Jensen.
  • Fonden sidder i dag på 88,1 pct. af aktierne i Grundfos-koncernen.
  • Det svarer til, at fonden råder over værdier for rundt regnet 35 mia. kr.
  • De øvrige Grundfos-ejere er medarbejderne, der sidder på 1,3 pct., mens stifterens efterkommere ejer 10,6 pct.
  • Heriblandt er Poul Due Jensens søn, Niels Due Jensen, der var fondsformand i perioden 2011-2018, inden han blev afløst på posten af Jens Bager.

Fonden er yderst fåmælt omkring det opsigtsvækkende skridt fra Jens Bager, som uundgåeligt vil vække opsigt i erhvervskredse.

Grundfos-arving Niels Due Jensen håndplukkede ellers Jens Bager til det ærefulde hverv, da Due Jensen i forbindelse med sin 75 års fødselsdag valgte at give formandsstafetten videre i marts i år.

»Det har været en udfordring at finde en egnet afløser, men bestyrelsen har truffet deres valg,« fastslog en tilfreds Niels Due Jensen i 2017-årskriftet for fonden om valget af Jens Bager som ny formand.

Dengang var Jens Bager meget ydmyg omkring udnævnelsen.

»Jeg har brugt det seneste år som menigt medlem af bestyrelsen til at lytte og lære af de andre bestyrelsesmedlemmer og af fondssekretariatet. En af mine første opgaver som ny formand bliver at sætte mig grundigt ind i Grundfos’ forretning. Jeg skal som formand stå i spidsen for at forvalte det aktive ejerskab tilfredsstillende,« udtalte han i forbindelse med valget til ny formand for fonden.

I dag er tonen angiveligt en anden.

En af mine første opgaver som ny formand bliver at sætte mig grundigt ind i Grundfos’ forretning.

Jens Bager, da han blev valgt som fondsformand i marts 2018

I hvert fald fastslår fonden i en kortfattet pressemeddelelse, at Jens Bager ikke bare stopper som formand. Han forlader helt bestyrelsen med øjeblikkelig virkning »grundet uenighed om strategien om fonden«.

At forløbet op til hans afgang næppe er gået stille af, understreges af, at Jens Bager forlader fondsbestyrelsen samtidig med næstformand Ingelise Bogason og menigt medlem Anne-Birgitte Albrectsen.

Alle tre er en del af de fire såkaldte eksterne bestyrelsesmedlemmer, der udgør en tredjedel af de 12 medlemmer af Poul Due Jensens Fond.

De øvrige medlemmer er fire medarbejdervalgte medlemmer og så fire faste medlemmer valgt fra ejerfamilierne bag Grundfos.

Efter det overraskende farvel til både formand og næstformand oplyser fonden, at man er gået i gang med at finde tre nye medlemmer.

»Dette arbejde forventes afsluttet inden for tre måneder,« lyder meldingen.

BRANCHENYT
Læs også