Erhverv

2018 har været et gyldent år for Ruslands superrige

Siden årsskiftet er formuerne hos Ruslands 10 rigeste personer vokset med næsten 11 pct. De amerikanske superrige følger lige efter, mens de kinesiske milliardærer har tabt gigantiske summer siden januar.

Novateks topchef Leonid Mikhelson (nummer to fra venstre) ses her sammen med den russiske præsident Vladimir Putin.  Leonid Mikhelson er den højest placerede russer på Bloombergs milliadærindeks og er god for anslået 21 mia. dollars. Foto: Alexei Druzhinin/Pool Photo via AP.

2018 har ikke været noget dårligt år for de russiske oligarker og rigmænd.

Siden januar er formuerne vokset med næsten 11 pct. hos Ruslands 10 rigeste personer, viser en opgørelse fra erhvervsmediet Bloomberg.

Via det såkaldte Bloomberg Billionaires Index overvåger det amerikanske erhvervsmedie udviklingen i formuerne hos verdens 500 rigeste mennesker. Indekset bliver opdateret dagligt.

Bloomberg har taget de 10 rigeste personer fra en række udvalgte lande, og set på, hvordan deres formuer har udviklet sig siden årsskiftet.

Selv om en række af de russiske rigmænd på listen er omfattet af økonomiske sanktioner fra bl.a. USA, har det tilsyneladende ikke den store indflydelse på deres formuers evne til vokse.

Alene hos Leonid Mikhelson, der har tjent sine mange milliarder i den russiske gasindustri, er formuen i indeværende år vokset med næsten 4,8 mia. dollars.

Det er på trods af, at Novatek, hvor Leonid Mikhelson er topchef og sidder på en stor portion af aktierne, er ramt af de amerikanske sanktioner. Mikhelson er nu god for anslået 21 mia. dollars.

Også hos Gennady Timchenko, der ligeledes sidder på en solid del af aktierne i Novatek, er formuen vokset. Hans pengetank er siden januar blevet udvidet med 4 mia. dollars.

Ifølge Bloomberg er de især de stigende olie- og energipriser, der er skyld i, at de russiske milliardærer foreløbig kan se tilbage på årets første 10 måneder med tilfredshed.

På listens andenplads kommer amerikanerne.

For selvom det stadig er amerikanerne, der dominerer Bloombergs milliardærindeks - anført af Amazon-stifteren Jeff Bezos, Microsoft-grundlæggeren Bill Gates og storinvestoren Warren Buffett - vokser deres formuer ikke lige så hurtigt som russernes.

De 10 rigeste amerikanske må ”nøjes” med en fremgang i formuerne på 7,5 pct. Herefter følger de 10 rigeste briter, hvis formuer - trods de truende brexit-skyer i horisonten - er steget med 3,4 pct. siden årsskiftet.

Herefter stopper fremgangen også. De superrige i lande som bl.a. Frankrig, Schweiz, Tyskland og Indien har alle måtte se deres formuer krympe i løbet af i år.

Værst står det til i Kina, hvor 2018 ser ud til at udvikle sig til et reelt annus horribilis for de 10 rigeste kinesere. Deres formuer er siden nytår skrumpet med næsten 28 pct.

BRANCHENYT
Læs også