Erhverv

Carlsberg risikerer kæmpebøde i Indien

Sammen med to andre bryggerier er Carlsberg under mistanke for at have aftalt priser. De tre risikerer en samlet bøde på næsten 1,8 mia. kr.

Det er især den asiatiske region, der i fremtiden skal bære overskud hjem til Carlsberg. Her fra Carlsbergs officielle debut i New Delhi i Indien får efterhånden en del år siden. Nu er bryggeriet sammen med to andre store bryggerier blevet raidet af konkurrencemyndighederne. Foto: Osan Gurinder Foto: Gurinder Osan

Carlsberg risikerer sammen med AB Inbev og United Breweries at blive præsenteret for en bøde på op mod 1,8 mia. kr. for at have aftalt priser på det indiske ølmarked.

De indiske konkurrencemyndigheder foretog for 14 dage siden et ”dawn raid” hos de tre bryggerier efter en henvendelse om mistanke om prisfusk til myndighederne.

Ifølge Reuters var det AB Inbev, der valgte at agere whistleblower til myndighederne og fortalte om fuskeriet med prisfastsættelsen. Som whistleblower kan man enten helt eller delvist undgå straf.

AB Inbev, Carlsberg og United Breweries sidder ifølge tal fra Euromonitor på 90 pct. af salget af øl i Indien. United Breweries er klart størst med en markedandel på 51 pct.

Tilsammen kan de tre bryggerier risikere en potentiel bøde på op mod 1,8 mia. kr. eller 272 mio. dollars, hvis det kan bevises, at de har dannet et priskartel, skriver Reuters med henvisning til unavngivne kilder.

Det indiske ølmarked er stærkt reguleret og regnes for et af verdens sværeste at drive forretning i.

Bryggerierne skal fremlægge en pris for myndighederne med omkostningerne ved at producere deres øl, og derefter bestemmer de lokale regeringer reelt udsalgsprisen gennem at beskatte og afgiftsbelægge den pris - den kaldes også for prisen ex-bryggeri.

Bryggerierne mistænkes for at have koordineret priserne ex-bryggeri for at opnå den højest mulige fortjeneste. Og for at have udvekslet oplysninger om, hvordan man opnåede de bedste priser i en delstat og derefter kunne kopiere fremgangsmåden.

Da ransagningerne blev kendt for 14 dage siden, lød det fra Carlsberg:

»Vi kan desværre ikke kommentere nærmere på detaljerne i regeringens igangværende undersøgelse. På nuværende tidspunkt samarbejder vi fuldt ud om de forespørgsler og anvisninger, som kommer fra de indiske konkurrencemyndigheder, CCI,« sagde Dhiraj Kapur, der er vice president i Carlsberg India Ltd. til Finans.

Ifølge Reuters har ingen af de tre bryggerier yderligere kommentarer til sagen.

BRANCHENYT
Læs også