Dansk techkomet sluger stor konkurrent: Vil lege med de store drenge
Languagewire har købt belgiske Xplanation, som fordobler den danske tech- og servicevirksomheds størrelse og forvandler den til en global aktør.
Languagewire, der oversætter og udbyder indhold på flere sprog, har købt en europæisk konkurrent, som fordobler det danske selskabs omsætning og gør det blandt de største af sin slags i verden.
Kapitalfondsejede Languagewire overtager belgiske Xplanation og fordobler dermed antallet af medarbejdere til 350 personer fordelt på 19 kontorer i 13 lande, og salget nærmer sig nu 500 mio. kr.
»Jeg er pavestolt,« siger Henrik Lottrup, adm. direktør og medstifter. Han ønsker dog ikke at oplyse købsprisen.
»Vi startede selskabet med 1 mio. kr. i lommen, og nu kan vi skabe en af de helt store aktører i denne branche med et globalt setup. Det er en kæmpe drøm, som går i opfyldelse.«
Henrik Lottrup stiftede selskabet i 2000, mens han studerede på handelshøjskolen i København og ville være iværksætter. Sammen med to venner startede han Languagewire, da de fandt ud af, at det ikke var helt nemt at skaffe en oversættelse.
For at sætte fut i væksten solgte Henrik Lottrup sidste år en stor del af Languagewire til kapitalfonden Catacap i en handel, der ifølge Dabladet Børsen værdiansatte selskabet til ca. 200 mio. kr., og købet af Xplanation er det første store strategiske skridt, som de tager sammen.
»Vi (Languagewire, red.) er meget teknologifokuserede, og de er meget kundeservicemindede, men i bund og grund vil vi gerne det samme. Henrik har været ufattelig dygtig til gennem 17 år at opbygge virksomheden omkring teknologi. Det har Xplanation ikke gjort, men de har været meget kundeorienterede, og de to kompetencer lagt sammen synes vi virkelig er interessant,« siger Rasmus Lokvig, partner i Catacap og næstformand i Languagewire.
Firmaet øgede sidste år bruttoresultat og driftsresultat før renter, skat og afskrivninger (ebitda) med henholdsvis 8 og 26 pct. til 90 og 24 mio. kr.
I år venter selskabet ifølge direktøren at lande foran budget med en omsætningsvækst på 12-15 pct. og »tilsvarende flot fremgang på indtjeningen.«
Købet af Xplanation betyder, at Languagewire pludselig får kontorer i USA og Asien, ligesom antallet af freelanceoversættere og sprogspecialister stiger fra 5.000 til 8.000. Samtidig giver det omkring 3.000 kunder i alt.
Frederik Aakard fra Oaklins, som rådgiver om køb og salg af virksomheder, siger, at det er et stort skridt at tage for Languagewire, der inden handlen kun har lavet et lille opkøb af en dansk teknologivirksomhed.
»At købe noget, som er af samme størrelse som en selv, er altid lidt spændende,« siger Frederik Aakard.
»Teknologien kan man flytte, men man skal være sikker på, at man også får menneskene og processerne med. Der kan godt være forskellige forventninger til, hvad service er,« fortsætter han.
Ifølge Henrik Lottrup er strategien af konsolidere markedet, som ifølge direktøren vokser 10 pct. om året og er drevet af, at globale selskaber producerer stadig mere indhold, som skal ud på stadig flere platforme på flere og flere sprog.
»Markedet er sindssygt fragmenteret. Der findes omkring 10.000 bitte bitte små oversætterbureauer og ca. 5-10 store, hvoraf de fleste er børsnoterede i London eller USA,« siger Henrik Lottrup.
»Så vi kommer op i en position lige bag dem og leger med de store drenge nu.«