Erhverv

Spekulantsats væltede Einar Aas - men nu er hans frasolgte portefølje millioner værd

Satset på elkontrakter, som flåede næsten hele formuen fra den norske elhandler Einar Aas, kan gå hen og hive store gevinster hjem for køberen af porteføljen.

Efter at Einar Aas' katastrofale portefølje blev tvangssolgt, er den nu igen i plus. Foto: Peter Klint Foto: Peter Klint

Væddemålet kostede den nu tidligere milliardær Einar Aas størstedelen af hans formue. Men nu ser den spekulative portefølje ud til at give gevinst for den ukendte spiller, der har overtaget handlerne.

»I dagens priser er porteføljen en million dollars værd,« siger Tor Reier Lilleholt, analytiker fra analyseselskabet Wattsight, til Dagens Næringsliv.

Den norske avis påpeger, at der er mange ubekendte i forhold til, præcis hvilken aftale køberen indgik.

Einar Aas tabte i september et skæbnesvangert væddemål på risikable handler med elpriser. Væddemålet ville have givet pote og hundrede af millioner i pengetanken, hvis forskellen på de tyske og nordiske elpriser snævrede sig ind i 2019.

Men i begyndelsen af september gik det lige modsat. Da han ikke havde flere penge at stille som sikkerhed, valgte råvarebørsen Nasdaq Commodites at tvangssælge Einer Aas’ portefølje.

Hvem der købte porteføljen er ikke offentliggjort.

Einar Aas, der selv opbyggede sin milliardformue fra bunden, har gennem årene tjent store summer på risikable handler med elpriser. I 2016 tjente han f.eks. 650 mio. kr. Det svarer til lidt over 1.200 kr. i minuttet.

Der findes kun få billeder af den nu fallerede rigmand, som er kendt for konsekvent at undgå mediernes søgelys.

Einar Aas har fået indefrosset alle sine værdier for at undgå, at sultne kreditorer kaster sig over dem. Storspekulanten ejer bl.a. ejendomme for mange hundrede millioner kroner.

Læs også
Top job