Erhverv

Danske kæmpefarme truet af frygtet sygdom

I både Østeuropa og Kina er danskejede kæmpefarme truet af den hastige spredning af svinepest. En danskejet farm i Rumænien er netop blevet ramt af sygdommen, og flere andre lider store tab på grund af karantænezoner.

Artiklens øverste billede
I august blev den danskejede landbrugskoncern Idavang ramt af svinepest. Nu er endnu en danskejet kæmpefarm ramt, og flere er låst i karantænezoner, som udløser store tab. Foto: Charlotte de la Fuente

Svinepest truer nu flere danskejede kæmpefarme i både Østeuropa og Kina.

Den frygtede sygdom har medført, at titusinder af grise er blevet aflivet på de danske farme, der i en række tilfælde også er endt i karantænezoner, som medfører store økonomiske tab.

I Rumænien er den danske landbrugskoncern DCH International netop blevet ramt af svinepest på en slagtesvinefarm.

»Vi har et udbrud af svinepest på en af vores lejede slagtesvinefarme. Vi er i fuld gang med at slå i alt 10.000 slagtesvin ned. Vi ved endnu ikke, hvordan smitten er kommet ind på farmen,« fortæller Lars Drescher, adm. direktør for DCH, som årligt producerer omkring 550.000 slagtesvin i Rumænien. Selskabet er ejet af en kreds af danske landmænd, som har været millimeter fra at sælge virksomheden til kapitalfonden Polaris.

Handlen er netop blevet aflyst, fordi spredningen af svinepest er ude af kontrol i Rumænien, hvor der i år er registreret over 1.000 udbrud i svinebesætninger. I andre østeuropæiske lande hærger svinepesten især i bestandene af vildsvin.

»Det er drønærgerligt, men som situationen har udviklet sig, er det fuldt forståeligt, at Polaris trak sig. Hvad hele situationen omkring afrikansk svinepest kommer til at koste os i år, vil vi endnu ikke oplyse, men der er selv sagt tale om betydelige beløb,« siger Lars Drescher.

Tabene skyldes primært, at smitten nu er blevet så udbredt, at der er restriktioner på flytning af grise i hele det østlige Rumænien. Her har DCH seks svinefarme.

»Vi er afskåret fra at flytte smågrise fra disse farme til vores tre slagtesvinefarme i det vestlige Rumænien. Konsekvensen er, at disse farme må indkøbe smågrise fra andre leverandører, hvilket medfører betydelige tab,« oplyser Lars Drescher.

I Kina har den danske landbrugskoncern Scandinavian Farms to kæmpe svinefarme. På grund af udbrud af svinepest i lokalområdet har de to farme siden slutningen af august været i karantænezoner i sammenlagt otte uger. Det har skabt en særdeles kritisk situation.

»Vi sender normalt 6.700 grise til slagteriet hver uge. Det er imidlertid forbudt at fragte grise ud af karantænezonen, og inden for zonen er der kun slagtekapacitet til 1.000 grise om ugen. Vores stalde blev derfor fyldt til bristepunktet. Vi kunne lige akkurat håndtere det, uden at skulle aflive grise, og for to uger siden blev karantænen ophævet,« fortæller Claus Ewers, direktør i Scandinavian Farms Invest, der ejer 72 pct. af kæmpefarmen.

Lige nu tyder alt dog på, at spredningen af smitten er ude af kontrol i Kina, hvor sektoren - ganske som i Rumænien - er domineret af et meget stort antal såkaldte baggårdsproducenter med få grise og en viden om smittebeskyttelse, der er tæt på nul.

»Perspektiverne er skræmmende. Jeg tror desværre, at vi kun har set toppen af isbjerget, og man må frygte, at sygdommen også spreder sig til Kinas nabolande. Vi har brugt rigtig mange penge på biosikkerhed, men alligevel går vi da rundt med nerverne uden på tøjet,« erkender Claus Ewers.

Den allerstørste danskejede farm, Goodvalley, har aktiviteter i både Polen, Ukraine og Rusland. Der er svinepest i alle tre lande, og Goodvalley var selv ramt i Rusland i 2016. Aktuelt har selskabet dog ingen udbrud, og ingen af farmene er i karantænezoner, oplyser adm. direktør Tom Axelgaard.

»Spredningen af svinepest vil accelerere strukturudviklingen i hele sektoren. En masse små producenter vil lukke, og produktionen af grise vil blive koncentreret på de store farme, der har styr på biosikkerhed og sporbarhed,« vurderer Tom Axelgaard.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.