Erhverv

Presset MT Højgaard: "Selskabet er i en alvorlig situation"

MT Højgaard, der er ejet af de to fonde Monberg & Thorsen og Højgaard Holding, står i en alvorlig situation.

Foto : Michael Hansen Foto: Michael Hansen Foto: BWSC

Det siger den nye administrerende koncerndirektør, Anders Heine Jensen, efter at entreprenørkoncernen torsdag har fremlagt regnskab for tredje kvartal.

- Det er et meget utilfredsstillende kvartal. Selskabet er i en alvorlig situation. Der ligger en meget stor opgave med at få sikret en stabil drift og med at få bygget ordentlig kvalitet ind, siger han til Ritzau Finans.

Entreprenørkoncernen har måtte nedjustere sine forventninger til årets resultat. Der ventes nu et driftsunderskud på omkring 550 mio. kr. mod tidligere 400 mio. kr.

Det skyldes en nedskrivning på et større anlægsprojekt samt den voldgiftssag omkring MgO-vindplader, som MT Højgaard tabte i september.

- Nedskrivningen knytter sig til et enkelt projekt, som har udvist uheldige egenskaber, og som har resulteret i en større nedskrivning. Det er blevet forsinket, og omkostningerne er steget. Jeg vil ikke gå i detaljer, andet end at sige at det knytter sig til et større projekt, siger Anders Heine Jensen.

Den nye topchef er fortrøstningsfuld, når han kigger ind i de næste kvartaler. Men det skal sikres, at selskabet ikke påtager sig projekter med for høj risici, siger han.

- En af de vigtigste ting har været at få sikret vores kapitalgrundlag, men den del mener vi, er godt på plads. Det, der bliver fokus på den korte bane, knytter sig til to hovedelementer.

- Vi skal ikke indgå projekter med for store risici. Derudover skal vi sikre, at vores eksisterende projekter bliver gennemført på bedste vis, siger Anders Heine Jensen.

Han peger på, at MT Højgaard nu sidder med et fornuftigt kapitalgrundlag, efter at selskabet har fået tilført ansvarlig lånekapital, ligesom at der er blevet eftergivet et tidligere lån på 150 mio. kr.

Nu skal der derfor fokuseres på entreprenørkoncernens kerneområder, som direktøren ikke vil løfte sløret for, hvad er endnu, eftersom analysen er i gang.

- En af de ting, der er vigtig nu, er, at vi fokuserer på vores kerneforretning, altså det vi er bedst til. Det skal styrkes og udbygges, og så skal vi vurdere, hvilke områder der ligger uden for, og det skal enten afvikles eller skæres til.

- Om resultatet bliver, at vi skal være de største inden for de områder, det ved vi ikke endnu. Det vigtigste er at få lavet segmenteringen og få fokuseret på vores kerneområder, siger han.

I forbindelse med regnskabet blev det offentliggjort, at en fusion af de to ejere, Højgaard Holding og Monberg & Thorsen, kan vedtages på generalforsamlinger i foråret 2019.

Det vil være der være flere positive ting ved, mener Anders Heine Jensen.

- Med én ejer vil det værre enklere for ejerkredsen at træffe beslutninger om strategien, og det er en enklere historie at fortælle i markedet. Det er også nemmere at agere med vores finansielle aktører, siger han og fortæller, at fusionen indtil videre er forløbet fint.

B-aktien i Højgaard Holding falder torsdag efter regnskabet med 1,7 pct. til 86 kr., mens A-aktien handles 1,9 pct. lavere i 101 kr.

Monberg & Thorsen-aktien handles uændret til 92,20 kr.

Læs også
Top job