Erhverv

Dyne-Larsens lille butikskæmpe på vej ud af millionunderskud

SengeSpecialisten, som ejes af Lars Larsen i detailgiganten Jysk, fortsætter med at åbne butikkker for at vinde markedsandele og skabe overskud.

Lars Larsen vil gerne have sine forskellige kæder til både at dyste om kunderne - og med tiden have dem til at arbejde sammen om ekspansion i udlandet. Arkivfoto: Benjamin Nørskov.

Dynekøbmand Lars Larsens lille, danske sengekæde går i offensiven med endnu flere butikker, der skal konkurrere med andre detailkæder i møbelsektoren. Også med tiden i udlandet. Samtidig arbejdes der hårdt på de indre linjer med at vende år med millionunderskud i kæden.

SengeSpecialisten blev for fire år siden overtaget af Lars Larsen, der har Jysk med snart 2.700 butikker i 50 lande som hovedaktivitet.

Den lille kæde havde da 11 butikker i Jylland og på Fyn med speciale i at udbyde senge og udstyr til soveværelset. Antallet er nu 23 rundt om i hele landet. Men ekspansionen stopper ikke der.

Lars Larsen Group
Ud over Jysk-koncernen med tæt på 2.700 butikker i 50 lande består Lars Larsen Group af følgende selskaber, som dynekøbmanden ejer:
 • IDdesign med Ilva og Ide-Møbler (møbelkæder)
 • Bolia.com (møbler)
 • Actona (produktion af møbler)
 • Interstil (møbler)
 • Sengespecialisten (butikskæde).
 • Scancom (havemøbler)
 • Letz Sushi (restaurantkæde).
 • Himmerland Golf og Spa Resort
 • By Design (amerikansk møbelkæde)
 • Backtee (golftøj)
 • Eovondo (virksomhed inden for reklamekoncepter)
 • Interior Direct (møbelleverandør til bl.a. hoteller).
 • Garia (golfbiler)
 • Ferdinand (hotel og restaurant i Aarhus)

»Vi skal stadig investere i at udbrede kæden yderligere – i første omgang rundt om i Danmark. Jeg forventer, at vi åbner fem ekstra butikker i det nye år - og kan vel med tiden komme op på måske 35-40 butikker her i landet. Derfor er det afgørende med øget indtjening, så vi kan holde fart i de nødvendige investeringer samtidig med, at vi leverer et overskud,« siger Martin Amstrup Bang.

Han kom i foråret til som adm. direktør for SengeSpecialisten efter en lang årrække med chefposter i Jysk-koncernen. Han blev sat ind i kæden som afløser for Rami Jensen, der også har en fortid i Jysk - men nu er blevet chef for IDdesign, der rummer Lars Larsens møbelkæder Ide-Møbler og Ilva.

SengeSpecialisten har de seneste år – på linje med IDdesign - kæmpet med millionunderskud. Selskabet offentliggør ikke tal for omsætningen, men Martin Amstrup Bang fastslår, at den er steget med 44 pct. i 2017/18.

I det år kom SengeSpecialisten fortsat ud med røde tal. Dog kun et driftsresultat som viser et underskud på 0,7 mio. kr. – en forbedring på 2 mio. kr. i forhold til året før.

»Senge Specialisten skal klart give overskud, men vi er tilfredse med resultatet trods der stadig er et lille underskud. Vi er i det afsluttede regnskabsår vokset mere end markedet og har forbedret driftsresultatet samtidig med, at vi har investeret i både nye butikker, modernisering af de eksisterende samt massivt af it. Dermed er vi styrket og står klar til et mål om at skabe overskud i 2018/19,« mener Martin Amstrup Bang.

Ud over giganten Jysk samt IDdesign og SengeSpecialisten ejer Lars Larsen også bl.a. møbelselskabet Bolia International. Selskaberne arbejder trods det fælles ejerskab selvstændigt og lever uden for Jysk-koncernen. Lars Larsen flere gang sagt, at han gerne vil have sine kæder til at arbejde sammen om at åbne butikker i udlandet.

Butikker i udlandet
 • Jysk er samlet nummer to på listen over danske detailkæder med udenlandske butikker.
 • Der var i fjor 12.115 forretninger med danske ejere uden for Danmarks grænser.
 • På den liste ligger Jysk lige efter tøjkoncernen Bestseller.
 • Derefter følger Ecco, Netto (Salling Group), Pandora og Zebra med kæden Flying Tiger Copenhagen.
Kilde: Analyse fra Retail Institute Scandinavia.

Den ambition har Martin Amstrup Bang også noteret sig – uden at han vil tale om konkrete planer i den retning. SengeSpecialisten har dog ifølge ham udenlandsk ekspansion på radaren – i givet fald nok markeder som Tyskland, Sverige og Norge. Martin Amstrup Bang fortæller:

»I første omgang er alt dog fokuseret på at komme ud i Danmark, hvor vi skal videre. Da Lars Larsen overtog for fire år siden var SengeSpecialisten ikke på Sjælland, det er vi nu og ser fortsat muligheder for ekspansion i bl.a. København og Nordsjælland. Men det kan og vil da være oplagt med tiden også at kigge på mulighederne i nabolande mod syd, øst og nord.«

Årsregnskab:

SengeSpecialisten A/S (mio. kr.) 2017/18 2016/17 2015/16
Driftsresultat (Ebit) -0,7 -2,9 -7,6
Resultat før skat -0,8 -3,0 -7,7
Årsresultat -0,2 -1,5 -5,9
Læs også