Velux-pengetank er klar til at smide milliarder efter opkøb
VKR Holding med arvingen Mads Kann-Rasmussen i spidsen har de seneste år ledt forgæves efter et nyt forretningsben til koncernen. Opkøbskikkerten er fortsat fremme, og måske lander VKR et opkøb i en helt ny branche.
Den velpolstrede pengetank bag Velux leder efter flere forgæves forsøg stadig efter et nyt forretningsben til VKR-koncernen.
»Vi kigger ikke kun på producenter af byggematerialer, men også andre steder i værdikæden. Vi kigger også på opkøbsemner helt uden for byggematerialebranchen,« siger Mads Kann-Rasmussen, adm. direktør i VKR Holding.
Ud over Velux ejer holdingselskabet bl.a. vindueskoncernen Dovista, som hver især repræsenterer de to nuværende forretningsområder i VKR-koncernen, ovenlysvinduer og facadevinduer.
VKR Holding er startet med at lede efter et enkelt nyt forretningsben, men Mads Kann-Rasmussen afviser ikke, at der med tiden kan komme flere. Strategien om at være mere aktiv på opkøbsfronten i forhold til nye virksomheder blev lagt i 2016, og da 2016-regnskabet var klar, meldte Mads Kann-Rasmussen ud, at VKR gik efter større opkøb og var klar til at foretage opkøb til et par milliarder kroner.
Siden han tiltrådte som topchef i august 2016, har VKR Holding været med i en håndfuld processer omkring opkøb til et nyt forretningsben.
»Jeg har det rigtigt godt med, at vi ikke har fundet et nyt forretningsben endnu. Vi venter på den rigtige situation, og det kan tage flere år,« siger Mads Kann-Rasmussen.
En af grundene til, at et nyt ben ikke er fundet endnu, er prisniveauet:
»Virksomheder bliver handlet rigtig dyrt i øjeblikket. Vi behøver ikke nødvendigvis at købe på toppen og kan sagtens vente og se, om prisniveauet kommer ned på et andet leje.«
Jeg har det rigtigt godt med, at vi ikke har fundet et nyt forretningsben endnu.
Thomas Frommelt, partner i Deloitte, siger helt generelt, at man godt kan brænde nallerne lige nu ved at købe til overpris.
»Når der er højkonjunktur, skal man være varsom i forhold til ikke at komme til at give for høj en pris for virksomheder. Renteudviklingen, og hvor meget kapital der er i markedet til opkøb, har også været med til at presse priserne op det seneste lange stykke tid,« siger han.
Dog er den høje aktivitet inden for handel med virksomheder ifølge Thomas Frommelt løjet en lille smule af som følge af bl.a. den generelle usikkerhed omkring verdensøkonomien pga. alt fra brexit til handelskrige. Men niveauet er stadigvæk højt.