Erhverv

Ekspert: Hæve-sænkeborde er overvurderede

Der er ikke videnskabeligt belæg for, at hæve-sænkeborde hjælper på blodomløbet - men derfor kan det godt være rart at stå op engang imellem.

Denne medarbejder har fundet den helt rigtige løsning. Et hæve-sænkebord med installeret løbebånd. Foto: AP Photo/Michael Conroy

På mange danske kontorer er der indført hæve-sænkeborde i stor stil. Men der er ingen videnskabelige beviser for, at det specielt skulle afhjælpe problemer med blodomløbet.

Tværtimod viser undersøgelser, at advarsler mod at sidde ned for længe på arbejdet er blæst ude af proportioner, og at borde, man kan stå oprejst ved, er overvurderede som mål for at forbedre helbredet, skriver New York Times.

Avisen har gennemgået videnskabelige rapporter fra flere lande, og de viser ikke nogen sammenhæng mellem hæve-sænkeborde og en bedre helbredstilstand.

»Velmenende sikkerhedseksperter og flere producenter af kontormøbler har været agressive i at markedsføre, at hæve-sænkeborde er specielt gode for blodomløbet. Men der er ingen videnskabelige beviser, der kan underbygge anbefalingerne,« siger Dr. David Rempel, der er professor i medicin på University of California.

Til gengæld kan det være rart at have muligheden for at veksle mellem at sidde og stå, hvis man lider af forskellige skavanker.

»At skifte mellem at sidde og stå, mens man eksempelvis bruger en computer, kan være nyttigt for folk med ryg- eller nakkesmerter. Men folk skal ikke tro, at de får ”motion” af den grund. Det er en illusion,« siger David Rempel.

David Rempel henviser til et hav af internationale undersøgelser af meget store grupper af mennesker. Blandt andet en dansk undersøgelse fra 2016.

Der er dog ingen tvivl om, at det ikke er sundt at sidde for meget ned. Men at det i høj grad gælder, når vi har fri og ikke specifikt relaterer sig til arbejdssituationen.

Men ”at stå op” er ikke det samme som motion. Flere helsefolk anbefaler, at man i stedet giver sig selv nogle ”gåpauser”, når man er på arbejde.

BRANCHENYT
Læs også