Stort arkitektopkøb er kun begyndelsen: Ingeniørkæmpe klar til at købe sig til vækst
Efter fordøjelsen af Årstiderne Arkitekter melder ingeniørkoncernen Sweco sig klar til flere opkøb. Målet er at blive førende i Danmark.
Med opkøbet af den femtestørste tegnestue i Danmark fik rådgiverkoncernen Sweco 239 nye medarbejdere. Men Sweco vil være større i Danmark. Så stor, at virksomheden kan kalde sig for en af de absolut største på det danske marked.
»Opkøb er vigtigt for os, fordi vi har en ambition om at blive førende i Danmark. Før vi selv mener, vi kan kalde os det, skal vi vokse væsentligt,« siger Dariush Rezai, adm. direktør i Sweco Danmark.
Hvis Sweco skulle vokse organisk hen til målet om at blive førende, ville det komme til at tage meget lang tid, tilføjer han. I dag er Sweco den fjerdestørste rådgivende ingeniørkoncern i Danmark.
Med førende mener Dariush Rezai ikke kun i forhold til omsætning, men også i forhold til mange andre parametre som indtjeningsevne og kunde- og medarbejdertilfredshed.
Sweco vil både gå efter organisk vækst og opkøb og er også efter opkøbet af Årstiderne Arkitekter på udkig efter flere arkitektvirksomheder. Hvor hurtigt de nye opkøb lander, kan Dariush Rezai ikke svare på:
»Vi har ikke sat et mål og en deadline for vores opkøb. Kulturen og tilgangen til at drive forretning i de virksomheder, vi køber, skal passe sammen med Swecos tilgang. Det tager tid at finde de rigtige match.«
Jeg tror, at vi fortsat vil se flere opkøb eller fusioner i branchen.
Da Sweco Danmark, som er en del af den svenske Sweco-koncern, købte Årstiderne Arkitekter i begyndelsen af 2018, var selskabet med til at sætte fart på en trend i rådgiverbranchen. Ingeniørvirksomheder og tegnestuer smelter sammen for at kunne levere en samlet, integreret rådgivningsydelse til kunderne. Senest har også Cowi opkøbt Danmarks største arkitektvirksomhed Arkitema.
Flere rådgivere vil ifølge Henrik Garver, adm. direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI), ligesom Sweco fortsat lede efter opkøbsemner både inden for ingeniør- og arkitektfaget.
»Jeg tror, at vi fortsat vil se flere opkøb eller fusioner i branchen. Der er ikke rigtig nogen, der bare vokser for at blive store. De gør det for at afdække et geografisk område bedre eller for at få en ny specialistkompetence ind. Det sker for at kunne tilbyde bred rådgivningsservice,« siger han.