- Opdateret 03/12/2018 kl. 18:21
Ejer mere jord end dronningen: Dansk milliardær har en 200-års plan
Anders Holch Povlsen, som står bag den danske modegigant Bestseller, sætter ord på planerne for milliardinvesteringer i godser og land rundt om i Skotland.
Den danske modechef Anders Holch Povlsen vil genoprette naturen i Skotland, så den bliver ført mere tilbage til den oprindelige tilstand. Det skal ske i en plan, som rækker 200 år frem.
Siden 2006 har Anders Holch Povlsen, der står bag den danske modekoncern Bestseller med 20 modemærker og en omsætning på 24 mia. kr., opkøbt land- og skovområder i Skotland.
Han ejer nu 12 godser og ejendomme med samlet ca. 890 kvadratkilometer jord. Anders Holch Povlsen regnes dermed - ifølge mediet The Telegraph – som den største, private jordejer i både Skotland og Storbritannien. Han overgår bl.a. Dronning Elizabeth II.
Hidtil har den danske modechef ikke offentligt fortalt meget om sine planer med de mange investeringer i Skotland. Men i den forløbne weekend har et par britiske medier citeret Anders Holch Povlsen for tankerne bag gennem et åbent brev til det skotske folk.
Ord, som også fremgår på hjemmesiden for selskabet Wildland Limited, der er Anders Holch Povlsens skotske selskab.
Ægteparret Anne og Anders Holch Povlsen skriver om deres 200-års plan om at sikre de »mest sårbare, dyrebare og mystisk smukke landskaber« i det skotske højland. Parret fremhæver, at de og deres børn samt forældre fra godset i Glenfeshie, som blev opkøbt i 2006, har skabt en tæt forbindelse med det storslåede naturlandskab.
Og kærligheden til »Skotlands højland har manifesteret sig med stadig større engagement i årenes løb.«
»I dag, som en af Skotlands største landejere, har det ansvar udviklet sig til at blive et projekt, som vi er meget passionerede om. Vi ved, at det ikke kan realiseres i vores levetid, men vil bære frugt ikke kun for vores egne børn, men også for de generationer af besøgende, der ligesom os har en stærk følelse for det skotske højland,« skriver Holch Povlsen.
Målet for Holch Povlsen er at genoprette dets dele af højlandet til »den tidligere storslåede naturlige tilstand og reparere den skade, mennesket har påført.«
Blandt ambitionerne – som fremgår af Wildlands hjemmeside – er gennem skovplantning at tiltrække flere dyr – også af den truede art. Og måske en dag kan der endda vende ulve og bjørne tilbage til det skotske højland – dog kun hvis de kan »eksistere i harmoni med landdistrikterne«.
Anders Holch Povlsen vender sig samtidig mod ”monokulturerne” af plantager med skovbrug og lynghede i højlandet. Wildland kalder lyngens fremmarch for en konsekvens af bl.a. for højt dyretryk.
Netop sidstnævnte skaber ifølge avisen The Telepraph modstand hos Scottish Gamekeepers’ Association, der arbejder bl.a. med dyrejagt. En talsmand der mener, at holdningen om lynghede som en monokultur er »helt subjektiv.« Det påpeges fra organisationen, at Rio-konventionen forpligter til at beskytte Skotlands lynghede i kraft en af en global sjældenhed.
Ud over naturprojekter arbejder Holch Povlsen også på parrets ejendomme med forskellige bygningsprojekter, så naturelskere kan komme der for at overnatte og opleve det skotske højland.