Erhverv

Fandt sjælden nazi-ubåd: Dansk dykkerfamilie fordobler overskuddet

G. N. Underwater Invest-koncernen kom ud af det seneste regnskabsår med et »meget tilfredsstillende« resultat.

Gert Normann Andersen stiftede koncernen G. N. Underwater Invest, der i 2018 har gjort nogle store fund af skibsvrag i samarbejde med Gert Normann Andersens museum Sea War Museum Jutland. Arkivfoto: Casper Holmenlund Christensen

Den danske dykkerfamilie Normann Andersen har i 2018 skabt overskrifter i både ind- og udenlandske medier.

For i løbet af året lykkedes det familiens koncern at finde to skibsvrag, som familien selv kalder for »sensationelle fund«. Det handler om nazi-ubåden U-3523 og det tyske troppetransportskib M/S Pionier, der var det største krigsforlis i dansk farvand under Anden Verdenskrig.

Begge skibe har der været søgt i årevis, men det var altså først i 2018, at det lykkedes nogen at lokalisere skibsvragene. Nemlig familien Normann Andersen.

»Det er vores måde at give noget tilbage til samfundet. Nogen sponsorerer en fodboldklub, mens vi profilerer os på at finde skibsvrag og udstille genstande derfra på museer. Det giver god eksponering i medierne og masser af goodwill hos vores leverandører,« siger Rasmus Normann Andersen, adm. direktør i familiekoncernen G. N. Underwater Invest.

Koncernen har netop offentliggjort et årsregnskab, der byder på en fordobling af overskuddet, som i 2017/2018 landede på 63,6 mio. kr.

Størstedelen af G. N. Underwater Invests omsætning kommer fra udlægning, nedgravning og reparation af kabel- og rørinstallationer på havbunden, primært inden for offshore-vind, gennem selskabet JD-Contractor.

Men marinearkæologiske aktiviteter udgør også en væsentligt andel og er et område, som koncernen vil satse mere på fremadrettet.

»Når vi har tyske og engelske kunder på besøg, kan vi tage dem ud at se nogle af deres landes historiske skibsvrag. Det giver god mening, når nu Tyskland og England er væsentlige markeder for os,« siger Rasmus Normann Andersen.

Han betegner det fordoblede overskud i G. N. Underwater Invest som »meget tilfredsstillende«, da koncernen arbejder i markeder, som i øjeblikket er præget af større udbud end efterspørgsel.

G. N. Underwater Invest har også rederiet JD Crafts, som bl.a. udchartrer skibe på korte og længere kontrakter.

Endelig er der JD Real Estate. Det er et ejendomsselskab, der primært investerer i erhvervsejendomme, som koncernen bruger.

Koncernen blev stiftet af Gert Normann Andersen i 1972. Han ejer fortsat en del af koncernen sammen med sønnerne Rasmus og Dennis Normann Andersen.

Læs også
Top job