Serier

Deloitte tager til genmæle efter kritik i OW Bunker-sag

Der var intet galt med OW Bunkers regnskab, inden firmaet blev børsnoteret i 2014, mener OW Bunkers revisionsfirma, Deloitte.

Opgøret efter OW Bunker
Fire år efter OW Bunkers konkurs stiller Deloittes topchef, Anders Dons, op til interview om revisionsfirmaets rolle i sagen. Foto: PR Foto: Gregers Tycho

Der er ikke en finger at sætte på det regnskab, som var en væsentlig del af salgsmaterialet, da OW Bunker blev solgt på børsen i 2014.

Sådan lyder meldingen fra OW Bunkers revisorfirma, Deloitte, der i november blev indklaget for Revisornævnet af Erhvervsstyrelsen bl.a. på grund af revisionen af regnskabet. Regnskabet oplyste, at OW Bunkers indtjening var drevet af de solgte oliemængder og services »og ikke af de underliggende skibsoliepriser«.

Alligevel gik OW Bunker konkurs i november 2014 bl.a. på grund af spekulation i olieprisen.

Et af de helt centrale temaer i efterspillet har været, om investorerne blev forholdt oplysninger om, at bunkerfirmaet tjente store summer på handel med oliederivater, og Deloitte er sammen med andre af sagens centrale aktører blevet stævnet af konkursboet med et erstatningskrav på 2,2 mia. kr.

I sit første interview om revisionsfirmaets rolle i skandalen afviser Deloittes topchef, Anders Dons, at der er noget som helst at komme efter.

»Når du handler med olie, er der nogle risici, og de bliver beskrevet i regnskabet. Er de så beskrevet godt nok? Ja, det synes jeg faktisk, at de er,« siger Anders Dons.

OW Bunker
  • OW Bunker blev oprettet som datterselskab i 1980.
  • I 2007 blev det købt af kapitalfonden Altor.
  • I marts 2014 blev det noteret på fondsbørsen.
  • Selskabet var et af de største i verden inden for handel med skibsbrændstof.
  • Det havde over 600 ansatte fordelt på 38 kontorer i 29 lande.
  • I 2013 havde det en omsætning på over 92 mia. kr.
  • Koncernen gik konkurs den 7. november 2014.

Deloitte mener, at der heller ikke er noget at udsætte på resten af salgsmaterialet op til børsnoteringen, det såkaldte prospekt, om end revisionsfirmaet kun vil stå på mål for selve regnskabet.

Erhvervsstyrelsen vurderer, at indtægterne fra spekulation burde være fremgået tydeligere af regnskabet, men Deloitte er uenig og hævder, at styrelsens konklusion bygger på en misforståelse af OW Bunkers forretningsmodel.

Ifølge Deloitte sikrede derivaterne en stabil indtjening på den olie, som blev solgt til kunder uanset udsving i olieprisen.

Erhvervsstyrelsen har ingen kommentarer til sagen.

Professor i regnskab på Aarhus Universitet Frank Thinggaard er enig med styrelsen, men han vurderer, at Deloitte muligvis kan klare frisag i Revisornævnet alligevel.

Læs også
Top job