Erhverv

Rigmand vil købe den konkurstruede butikskæde Sears

Den tidligere topchef i varehuskæden Sears, Eddie Lampert, har fremsat et bud på kæden, der er i betalingsstandsning.

Sears, der er kendt for sine gigantiske varehuse på op mod 75.000 kvm., har gennem årene lukket et hav af butikker og forsøgt at tilpasse sig de nye forbrugsmønstre. Foto: Gene J. Puskar

Engang var det USA's største varehuskæde med store butikker over hele landet, bugnende omsætning og milliarder på bundlinjen.

Men den kriseramte gigant Sears har de senere år været i frit fald, og for to måneder siden gik kæden i betalingsstandsning. Nu har rigmanden Eddie Lampert, der er formand og hovedaktionær i Sears, tilbudt at købe kæden, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Gennem sin hedgefond ESL Investments er Eddie Lampert skal til at betale 4,6 mia. dollars - svarende til 30 mia. kr. - for at overtage Sears og dermed forhindre, at den 132 år gamle butikskæde lukker.

Eddie Lampert vil bevare 500 af Sears' butikker og sikre, at 50.000 ansatte i kæden kan beholde deres job. Flere af Sears' kreditorer har ellers opfordret til, at man lader butikskæden gå konkurs. De mener, at det er »ren ønsketænkning« at holde Sears i live.

For at finansiere sin redningsplan har Eddie Lampert planer om at rejse 11 mia. kr. i ny kapital - bl.a. gennem et banklån og udstedelse af nye obligationer. Og så vil han eftergive gæld for knap 12 mia. kr., som Sears skylder hans hedgefond.

ESL Investments er Sears' største aktionær og kreditor. Hedgefonden har arbejdet på et købstilbud siden oktober, da Sears gik i betalingsstandsning. Eddie Lampert var gennem mange år topchef i Sears, men trak sig i forbindelse med betalingsstandsningen.

Sears blev grundlagt i 1886 af amerikanerne Richard Warren Sears og Alvah Roebuck. Siden 2013 har kæden tabt over 50 mia. kr., og gælden i kæden er eksploderet. Sears har desuden måttet lukke en lang række af sine varehuse.

BRANCHENYT
Læs også