Erhverv
BREAKING

Milliardærs højhus kan tvinge familie væk fra ejendom

En større del af arealet til Bestsellers storstilede by- og højhusprojekt er ejet af en lodsejer, som i princippet ikke vil sælge. Ekspropriation diskuteres i kommunen.

Modekoncernen Bestseller vil i Brande opføre det, der kan blive Vesteuropas højeste bygning. Højhuset bliver omdrejningspunktet i en Bestseller-by, der vil svare til 88 fodboldbaner i størrelse. Illustration: Bestseller

En lodsejer kan i de kommende måneder give voldsom hovedpine hos modekoncernen Bestseller og dens ejer, milliardæren Anders Holch Povlsen.

For lodsejeren er indehaver af en stor del af det areal i midtjyske Brande, hvor Bestseller vil opføre sin egen by med Vesteuropas højeste bygning på op mod 320 meter som hovedattraktion.

Bestseller Village & Tower
Modekoncernen Bestseller vil fra 2019 opføre sin egen by i Brande. Byen skal være 64,5 hektar, hvoraf omkring en tredjedel skal være bebygget i første omgang. Der er lagt op til, at byen kan rumme nedenstående:
 • Vesteuropas højeste bygning på op mod 320 meter
 • Yderligere fire bygninger på over 40 meter
 • 60 butikker både fra Bestseller og andre brands
 • Boliger
 • Hotel- og konferencelokaler
 • Kontorfaciliteter
 • Caféer
 • Restauranter
 • Uddannelsesinstitutioner
 • Legepladser
 • Cykelstier
 • Tankstation

Problemet for Bestseller og Anders Holch Povlsen er blot, at lodsejerens plan altid har været at bevare jorden i familien.

Lodsejerens navn er Marianne Jakobsen, og hun arvede i 2010 det store jordstykke efter sin far på adressen Dørslundvej 40 i Brande. Hun og familien bruger huset i Brande som sommerhus, da familien bor i Kongens Lyngby.

»Jeg er femte generation, der har ejet jorden og huset. Det er min fars barndomshjem, og det har stor affektionsværdi. Derfor vil jeg principielt ikke sælge. Men det er ikke sikkert, at jeg selv kan bestemme det,« siger hun til Finans.

Hvis det ikke lykkes Bestseller at erhverve Marianne Jakobsens jord i fri handel, kan Ikast-Brande Kommune muligvis finde hjemmel i loven til at ekspropriere hende.

Og det vil ikke være første gang, at kommunen eksproprierer noget af hendes og familiens ejendom.

»For omkring 10 år siden eksproprierede kommunen en del af vores grund, og sådan kan det også gå denne gang. Vi må se, hvad der sker. Vi håber bare på en god behandling og på at få en fair pris, hvis vi bliver bedt om at sælge,« siger hun.

Siden midten af september har Ikast-Brande Kommune oprettet en stribe dokumenter om mulig ekspropriation i forbindelse med Bestseller-projektet. Det viser en aktliste fra kommunen.

Ikast-Brande Kommune ønsker dog ikke at give aktindsigt i en række af dokumenterne, heriblandt forhandlingen mellem Bestseller og Marianne Jakobsen.

Ifølge Frederik Waage, lektor på SDU i offentlig ret og medlem af regeringens ekspropriationsudvalg, skal det komme almenvellet til gode, hvis en kommune skal ekspropriere til fordel for en privat virksomhed.

»Nødvendighedskravet er ekstra skærpet, når der eksproprieres til private interesser. Ekspropriation skal være det sidste instrument, man tyer til. Det er det mest indgribende, man kan forestille sig,« siger han.

Ikast-Brande Kommune er i gang med at klarlægge, om der er hjemmel i planloven til at ekspropriere Marianne Jakobsen og hendes familie. Lokalplanen skal dog først vedtages, og byrådet skal godkende en eventuel ekspropriation.

I Bestseller understreger man, at der er stadig er et stykke vej til, at det storstilede projekt er en realitet.

»I Bestseller værdsætter vi et godt forhold til alle de lokalsamfund, vi er en del af. Derfor indgår vi altid i direkte dialog med borgere og myndigheder – det gælder både i Haderslev, Brande og andre steder. I Brande har vi over længere tid været i positiv dialog med lodsejerne af Dørslundvej 40,« siger projektansvarlig i Bestseller, Anders Krogh.

For 10 år siden var Bestseller involveret i en meget omtalt og stærkt kritiseret ekspropriationssag i Haderslev. Her skulle en landmand eksproprieres til fordel for et logistikcenter til modekoncernen.

Bestseller trak sig ud af planerne, men vendte senere tilbage, da landmanden alligevel accepterede ekspropriationen.

Af en tidligere version af denne artikel fremgik det, at Marianne Jakobsen og hendes familie tidligere havde fået eksproprieret jord til fordel for Bestseller. Dog oplyser Bestseller, at det ikke er tilfældet.

BRANCHENYT
Læs også