Erhverv

Milliardærs højhus kan tvinge familie væk fra ejendom

En større del af arealet til Bestsellers storstilede by- og højhusprojekt er ejet af en lodsejer, som i princippet ikke vil sælge. Ekspropriation diskuteres i kommunen.

Artiklens øverste billede
Modekoncernen Bestseller vil i Brande opføre det, der kan blive Vesteuropas højeste bygning. Højhuset bliver omdrejningspunktet i en Bestseller-by, der vil svare til 88 fodboldbaner i størrelse. Illustration: Bestseller

En lodsejer kan i de kommende måneder give voldsom hovedpine hos modekoncernen Bestseller og dens ejer, milliardæren Anders Holch Povlsen.

For lodsejeren er indehaver af en stor del af det areal i midtjyske Brande, hvor Bestseller vil opføre sin egen by med Vesteuropas højeste bygning på op mod 320 meter som hovedattraktion.

Problemet for Bestseller og Anders Holch Povlsen er blot, at lodsejerens plan altid har været at bevare jorden i familien.

Lodsejerens navn er Marianne Jakobsen, og hun arvede i 2010 det store jordstykke efter sin far på adressen Dørslundvej 40 i Brande. Hun og familien bruger huset i Brande som sommerhus, da familien bor i Kongens Lyngby.

»Jeg er femte generation, der har ejet jorden og huset. Det er min fars barndomshjem, og det har stor affektionsværdi. Derfor vil jeg principielt ikke sælge. Men det er ikke sikkert, at jeg selv kan bestemme det,« siger hun til Finans.

Marianne Jakobsen ejer en større del af det tiltænkte areal til Bestsellers storstilede projekt i Brande. Grafik: Anders Thykier

Og det vil ikke være første gang, at kommunen eksproprierer noget af hendes og familiens ejendom.

»For omkring 10 år siden eksproprierede kommunen en del af vores grund, og sådan kan det også gå denne gang. Vi må se, hvad der sker. Vi håber bare på en god behandling og på at få en fair pris, hvis vi bliver bedt om at sælge,« siger hun.

Bestsellers højhus forventes at kunne blive set fra næsten 50 km afstand. Foto: PR

Ikast-Brande Kommune ønsker dog ikke at give aktindsigt i en række af dokumenterne, heriblandt forhandlingen mellem Bestseller og Marianne Jakobsen.

Ifølge Frederik Waage, lektor på SDU i offentlig ret og medlem af regeringens ekspropriationsudvalg, skal det komme almenvellet til gode, hvis en kommune skal ekspropriere til fordel for en privat virksomhed.

»Nødvendighedskravet er ekstra skærpet, når der eksproprieres til private interesser. Ekspropriation skal være det sidste instrument, man tyer til. Det er det mest indgribende, man kan forestille sig,« siger han.

Ikast-Brande Kommune er i gang med at klarlægge, om der er hjemmel i planloven til at ekspropriere Marianne Jakobsen og hendes familie. Lokalplanen skal dog først vedtages, og byrådet skal godkende en eventuel ekspropriation.

Anders Holch Povlsen, ejer af og adm. direktør i Bestseller, der vil lave sin egen by. PR-foto

»I Bestseller værdsætter vi et godt forhold til alle de lokalsamfund, vi er en del af. Derfor indgår vi altid i direkte dialog med borgere og myndigheder – det gælder både i Haderslev, Brande og andre steder. I Brande har vi over længere tid været i positiv dialog med lodsejerne af Dørslundvej 40,« siger projektansvarlig i Bestseller, Anders Krogh.

For 10 år siden var Bestseller involveret i en meget omtalt og stærkt kritiseret ekspropriationssag i Haderslev. Her skulle en landmand eksproprieres til fordel for et logistikcenter til modekoncernen.

Bestseller trak sig ud af planerne, men vendte senere tilbage, da landmanden alligevel accepterede ekspropriationen.

Af en tidligere version af denne artikel fremgik det, at Marianne Jakobsen og hendes familie tidligere havde fået eksproprieret jord til fordel for Bestseller. Dog oplyser Bestseller, at det ikke er tilfældet.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.