Erhverv

Stenrig Novo-ejer kaster 1 mia. kr. efter nyt center

Novo Nordisk Fonden har haft den store pengepung fremme og vil støtte det nye Nationale Genom Center, der skal skabe grundlag for bedre diagnostik og mere målrettet behandling af den enkelte patient.

Artiklens øverste billede
Lige meget hvor dybe lommer bestyrelsesformand Lars Rebien Sørensen og Novo Nordisk Fonden har, kan fonden ikke alene trække den danske biotekklynge mod international storhed. Foto: Niels Hougaard.

Landets største pengetank, den stenrige Novo Nordisk Fonden, har godkendt at kaste 990 mio. kr. ind i etableringen og drift af infrastrukturen det nye Nationale Genom Center.

»Novo Nordisk Fonden har valgt at støtte det Nationale Genom Center for at skabe mulighed for bedre og mere målrettede behandlingstilbud på en lang række sygdomsområder til gavn for den enkelte patient,« udtaler Lars Rebien Sørensen, formand for Novo Nordisk Fonden i en kommentar.

På baggrund af en ansøgning fra Sundheds- og Ældreministeren har Novo Nordisk Fondens bestyrelse godkendt en rammebevilling på 990 mio. kr. over en periode på 4,5 år til etablering og drift af infrastrukturen i Nationalt Genom Center. Heraf er 102 mio. kr. bevilget til at sætte gang i etablering af centrets data- og computerenhed straks i det nye år.

»Vi har en unik chance nu for at sætte tempo på anvendelsen af den nye viden om vores gener til at hjælpe læger med at bekæmpe sygdomme og redde menneskeliv,« udtaler Lars Rebien Sørensen.

Det Nationale Genom Center hører under Sundheds- og Ældreministeriet som en selvstændig organisation. Ambitionen er, at centret skal være omdrejningspunkt for »(...) en visionær og balanceret udvikling af genomisk medicin i Danmark.«

Regeringen har i alt afsat 100 mio. kr. i 2017-2020 på finansloven for 2017 til at medfinansiere arbejdet. Centret har til opgave at udvikle og drive en fælles, landsdækkende infrastruktur til behandling af genetiske oplysninger.

»Med bevillingen fra Novo Nordisk Fonden til et Nationalt Genom Center kan vi fremskynde, at vores sundhedsvæsen i højere grad vil behandle ud fra viden om en patients gener. Det betyder, at lægerne vil kunne se, hvilken behandling der vil have en effekt, og hvilke der ikke vil have nogen effekt på patienten,« udtaler sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), i en kommentar.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.