Glippet børsnotering kan tvinge Novo-selskab til at sælge potentiel blockbuster
Aktienedturen har smadret biotekselskabet Symphogens planer. Hvis ikke der kommer penge i kassen inden for tre-seks måneder, kan selskabet være tvunget til at sælge sin mest lovende lægemiddelkandidat.
Biotekselskabet Symphogen kan blive tvunget til at skrotte sin nuværende strategi og sælge sin mest lovende lægemiddelkandidat, efter at selskabets børsnotering glippede op mod jul.
Børsnoteringen skulle have rejst mere end 1 mia. kr., så Symphogen kunne igangsætte det sidste og afgørende studie for at sende lægemiddelkandidaten Sym004 – et potentielt lægemiddel mod tarmkræft – på markedet.
Uden friske penge er det ikke muligt.
»Der skal være en løsning på vores pipeline inden for 3-6 måneder. Hvis man ikke kan tiltrække kapitalen, må man tage konsekvensen af det. Så kan det være, at det (Sym004, red.) skal videreføres af nogle andre,« siger adm. direktør Martin Olin.
Han fortæller, at selskabet fortsat arbejder på at rejse penge, så man kan skubbe Sym004 frem mod målstregen.
Symphogen har gennem knap 20 år fået tilført mere end 4 mia. kr. fra investorer og via partnerskaber, og selskabet har været udråbt som et af de mest lovende danske biotekselskaber.
Ses der bort fra Genmab, har de fleste skuffet over en bred kam, og en succesfuld børsnotering af Symphogen og evt. kommercialisering af Sym004 lignede det bedste middel til at fjerne fortidens mørke skygger.
Hvis man ikke kan tiltrække kapitalen, må man tage konsekvensen af det.
Derfor kan et frasalg også være en alvorlig bet for selskabet og dets investorer, der bl.a. tæller Novo Holdings, Sunstone og PKA. De risikerer nemlig, at andre løber med gevinsten efter mange års arbejde.
»Vi tror stadigvæk på Symphogen, og vi er fortsat interesserede i at deltage i finansieringen af selskabet,« siger Søren Lemonius, partner i venturefonden Sunstone Capital, der ejer ca. 7 pct.
Børsnoteringen af Symphogen glippede, da aktiemarkederne begyndte at falde drastisk i oktober. Kursfaldene aftog i november, men i december fik aktiemarkederne gedigne klø, og investorerne flygtede fra alt, der lugtede af risiko.
Det spændte ben for Symphogens planer og kan altså få den konsekvens, at selskabet må sælge en eller flere lægemiddelkandidater fra.
Martin Olin kalder det »super ærgerligt«, at det ikke er lykkedes at rejse de fornødne penge. For troen på Sym004 er stor.
»Men det er vi nødt til ikke kun at overbevise os selv om, men også dem, der skal finansiere det,« siger han.
Novo Holdings har ingen kommentarer til sagen.