Erhverv
0

Medicinalfirma solgt for 400 mia. kr. - dansk topchef siger op

Medicinalfirmaet Shire er nu officielt en del af Takeda. Samtidig har Shires topchef, danske Flemming Ørnskov, sagt sit job op.

Den 60-årige Flemming Ørnskov er topchef i det irske medicinalselskab Shire, som netop er blevet opkøbt. Foto: Niels Hougaard

En af de største handler i medicinalindustrien nogensinde er nu officielt gået igennem - og det er med en dansker som en af hovedpersonerne.

Tirsdag blev det irske medicinalselskab Shire, som Flemming Ørnskov siden 2013 har været topchef i, endegyldigt solgt i en handel til 400 mia. kr. Køberen er japanske Takeda, og de to selskaber er nu én og samme koncern.

Samtidig med gennemførelsen af handlen har Flemming Ørnskov sagt sin stilling op. Det fremgår af et notat fra Takeda, skriver Medwatch. Flemming Ørnskov er ifølge notatet blevet ansat på en tidsbegrænset, tre måneder lang kontrakt som rådgiver for Takedas adm. direktør, Christophe Weber.

Herefter er fremtiden for Flemming Ørnskov usikker.

Den nye Takeda/Shire-koncern har en omsætning på næsten 200 mia. kr. og mere end 50.000 ansatte. I forbindelse med opkøbet har Shire fået tre poster i Takedas bestyrelse, men ingen af disse er gået til Flemming Ørnskov.

Flemming Ørnskov er opvokset i Esbjerg og er søn af to butiksdrivende forældre. Han begyndte at interessere sig for fysiologi, da hans far fik konstateret tuberkulose. Siden studerede han medicin og blev børnelæge på Rigshospitalet.

Han har derudover bl.a. haft topjob med titlen global president for virksomheden Bausch & Lomb samt været marketingsdirektør for Bayer Schering Pharma.

I 2013 førte det til en stilling som topchef i Shire. Her har han stået for opkøb af bl.a. det amerikanske medicinalselskab Baxalta til en pris på 220 mia. kr. Det er nu ikke længere den største handel, en dansker har været så dybt involveret i.

Takedas tidligere bestyrelsesformand, den 78-årige Kunio Takeda, forsøgte ellers at forpurre handlen med Shire, da han er modstander af den. Men forsøget var altså forgæves.

Takedas opkøb af Shire er den niendestørste i medicinalindustrien nogensinde, når man justerer for inflation, skriver Medwatch.

BRANCHENYT
Læs også