Erhverv

Aktienedtur flår danske tech-startups' vilde prisskilte itu

De tårnhøje priser på unge tech-selskaber er kommet under pres, efter at de amerikanske tech-aktier er blevet ramt af en månedslang nedtur, lyder det fra analytikere og investorer.

Store tech-giganters aktienedtur har ramt danske tech-iværksættere, der har fået sværere ved at skaffe kapital og opretholde den høje prissætning på startups, som har præget markedet. Et eksempel på konsekvenserne er danske Adform med adm. direktør Gustav Mellentin i front, der i december måtte aflyse en børsnotering i 11. time på grund af markedsuroen. Foto: Stine Bidstrup

Tech-aktiernes nedtur siver som brændbar væske ned over fremadstormende danske tech-iværksættere og deres startups. Hvis nedturen fortsætter, må de indstille sig på lavere salgspriser og mere beskedne værdiansættelser, når de skal hente kapital.

Sådan lyder advarslen fra kilder i bankernes corporate finance-afdelinger, analytikere og tech-investorer.

»Investorerne bliver mere varsomme. Hvis nedturen fortsætter på tech-aktierne, vil tech-iværksætterne få sværere ved at hente kapital til de vilde værdiansættelser, vi ser nu. Det betyder potentielt mindre kapital at arbejde med,« siger Nicolai Frisch, partner i Defacto Ventures, der investerer i tech-startups.

Prissætningen på tech-startups har nok været lidt for optimistisk.

Kurt Kara, aktiechef i milliardforvalteren Maj Invest.

På fire måneder har de såkaldte FAANG-aktier (Facebook, Amazon, Apple, Netflix og Googles moderselskab Alphabet, red.) i snit mistet godt en femtedel af deres børsværdi. Samtidig har det vakt en vis bekymring hos flere internationale finanshuse, at der i 2018 var flere selskaber, som gik på børsen med en negativ indtjening, end det var tilfældet i 1999 - lige før it-boblen sprang.

Den udvikling bekymrer Kurt Kara, aktiechef hos kapitalforvalteren Maj Invest.

»Prissætningen på tech-startups har nok været lidt for optimistisk. Så når store tech-aktier falder efter den amerikanske rentestigning, vil det også smitte af på tech-startups, når de skal hente venturekapital eller lave en børsnotering,« siger han.

Et eksempel på opbremsningen er det danske softwarefirma Adform, der i december udskød en børsnotering i sidste øjeblik, fordi tech-aktiernes nedtur gjorde det umuligt at gå på børsen til den ønskede pris.

Nedgangen for tech-aktierne vil have en vis indflydelse på prisfastsættelserne for vækstselskaberne.

John Helmsøe-Zinck, managing partner i Via Equity.

PFA’s og ATP’s kapitalfond, VIA equity, der er en af landets største investorer i tech-selskaber, er mere afdæmpet i vurderingen.

»Nedgangen for tech-aktierne vil have en vis indflydelse på prisfastsættelserne for vækstselskaberne. Men det bliver ikke det udslagsgivende, fordi unge tech-selskaber bliver vurderet meget individuelt på teamet, skaleringspotentialet og teknologien,« siger John Helmsøe-Zinck, managing partner i VIA equity.

BRANCHENYT
Læs også