Erhverv

Huaweis salgsdirektør i Polen sigtet for spionage

Polske myndigheder sigter Huaweis salgsdirektør i Polen for at have udført spionageopgaver for et kinesiske spionagentur

Polske myndigheder har ransaget Huaweis kontor i Polen og anholdt mobilselskabets salgsdirektør. Foto: Imaginechina via AP

Båndene strammes om kinesiske Huawei. Polske myndigheder har ransaget Huaweis kontor i Polen og anholdt mobilselskabets salgsdirektør. Det skriver Reuters og Wall Street Journal.

Ifølge Wall Street Journal sigter myndighederne direktøren for at have udført spionage på højt niveau for et kinesisk spionbureau med forbindelse til den kinesiske regering.

Salgsdirektøren, der er af kinesisk nationalitet, fik også ransaget sit hjem i forbindelse med anholdelsen. Ifølge polsk stats-tv er salgsdirektøren uddannet fra et af Kinas top-universiteter og har også været ansat på det kinesiske konsulant i Gdansk, inden han blev salgsdirektør i Huawei.

Udover salgsdirektøren efterforskes endnu en person, der er polsk statsborger og tidligere ansat i Polens Internal Security Agency. Dengang var personen leder af IT-sikkerheden i bureauet, og nu kobles han altså sammen med spionage.

Begge tiltalte nægter sig skyldige ifølge Wall Street Journal, og til avisen siger Huawei:

»Huawei er bekendt med situationen, som vi kigger nærmere på. Vi har ingen yderligere kommentarer for nu.«

Anholdelsen kommer efter, at Huaweis finansdirektør blev anholdt i Canada den 1. december 2018 med beskyldinger om at skjule handel med Iran og dermed forbryde sig mod de internationale sanktioner.

Sidenhen har flere lande diskuteret, hvor sikkert det var sikkert at handle med Huawei i frygt for blandt andet spionage.

Læs også
Top job