Erhverv

Designarving taber sag til Royal Copenhagen

Royal Copenhagen har i mere end 50 år brugt navnet "blåkant". Det må virksomheden fortsat gøre, fastslår dom.

Stelserien "Blåkant" blev designet af Grethe Meyer i 1960'erne. Siden sendte Royal Copenhagen serien på markedet. De seneste måneder har navnet på serien været genstand for en retssag. Foto: Tina Nielsen

Arvingen til Grethe Meyers designforretning må ikke bruge et navn, som Grethe Meyer fandt på i begyndelsen af 1960'erne.

Sø- og Handelsretten har fredag afgjort, at Royal Copenhagen-ejeren Fiskars har varemærkeretten til navnet "blåkant". Det er navnet på det kendte stel, som Grethe Meyer skabte, og som Royal Copenhagen sendte på markedet i 1965.

Men efter mere end 50 års salg af blåkantsstellet valgte arvingen til Grethe Meyer Design, Isabel Bernadette Brammer, at stævne Fiskars.

Hun fik dog ikke medhold i sit krav om at få eneretten til "blåkant" og skal nu betale sagens omkostninger for begge parter.

»Jeg synes selvfølgelig, at dommen er uretfærdig, fordi den giver Fiskars medhold i sagen, hvilket betyder, at jeg ikke kan sætte Grethe Meyers blåkant-stel i produktion igen under navnet "blåkant",« skriver Isabel Bernadette Brammer i en kommentar til Finans om dommen.

Ifølge hende kan Royal Copenhagen heller ikke sende stellet bag "blåkant" i produktion igen, fordi Grethe Meyer Design har designretten til stellet.

»Fiskars vil dog nu kunne designe et nyt stel eller en serie haveredskaver og kalde dem for "blåkant". Dette er derfor en stor kæp i hjulet på at kunne få en klassiker frem i lyset igen,« skriver Isabel Bernadette Brammer, der endnu ikke ved, om hun vil anke dommen.

Hendes morfars andet ægteskab var med Grethe Meyers søster. Det er dog Isabel Bernadette Brammers gode relation til Grethe Meyers datter Dorte Salicath, der i 2016 gjorde, at hun arvede designporteføljen, da Dorte Salicath døde.

Otte år forinden døde Grethe Meyer og havde i den forbindelse testamenteret sine designrettigheder videre til datteren, som så testamenterede rettighederne videre til Isabel Bernadette Brammer.

Grethe Meyer har vundet en lang række priser for sit design og står bag flere klassikere hos både Royal Copenhagen og Georg Jensen.

Hos Fiskars er man tilfreds med afgørelsen:

»Vi respekterer vores mærker og design og er tilfreds med rettens afgørelse i sagen. Vi har ikke yderligere kommentarer på dette tidspunkt,« lyder det fra Fiskars' advokat i sagen, Dan Bjerg Geary fra Bech-Bruun.

Følg serien: 10 idéer, der kan ændre Danmark
Læs om 10 visionære iværksættere og deres idéer. I denne uge dækker FINANS fødevarerbranchen, hvor vi ser på fordel og ulemper i forhold til de en af de idéer, som forsøger at bygge verdens med avancerede fødevareprinter.
Læs serien her
BRANCHENYT
Læs også