Erhverv

Ingen nye fly og lange køer i security: Nedlukningen i USA gør ondt på flyselskaber og lufthavne

Konsekvenserne af den nu 25 dage lange statslige nedlukning i USA begynder nu for alvor at kunne mærkes. Flyselskaber kæmper nu på mange fronter.

Lange køer begynder at plage lufthavnene i USA, i takt med at personalet i sikkerhedskontrollen i stigende grad melder sig syge, efter nu 25 dage uden løn. Her i Philadelphia International Airport. Foto: AP/Matt Rourke

I princippet kører luftfarten videre som altid i USA, selvom 800.000 statslige ansatte er sendt på tvungen orlov eller skal arbejde uden løn.

Men den nu 25 dage lange nedlukning af en del af USA’s statsapparat begynder for alvor at gøre ondt hos flyselskaberne, der nu begynder at ømme sig over situationen.

Hos Delta Air er der forsvundet 163 mio. kr. i omsætning, siden der blev lukket ned, alene fordi der dermed er færre statsansatte, som skal ud og flyve. Det skriver CNBC.

Men det er kun ét af problemerne. Fordi FAA, USA’s myndighed for luftfart, er blevet sendt hjem på ubestemt tid, kan flyselskaberne ikke få godkendelse til at sende nye fly i luften. Dermed må nogle ruter aflyses, når de nyindkøbte fly ikke må forlade hangaren. Det er også umuligt at ansætte flymekanikere og andre, som kræver en godkendelse fra FAA, så længe nedlukningen fortsætter.

Mere generelt begynder også sikkerhedstjekket i lufthavnen at blive et problem. I Atlanta – verdens travleste lufthavn – var der timelange køer på grund af personalemangel.

De 51.000 statslige ansatte, som står for sikkerhedskontrollen i USA’s lufthavne, skal møde på arbejde, selvom de ikke får løn, når statskassen er lukket i. Deres funktion i samfundet er nemlig kritisk. Men efter første lønningsdag uden løn i fredags er sygefraværet steget drastisk de sidste par dage, skriver AP.

På nationalt plan var der 7,6 pct. af de ansatte, som ikke var på arbejde i går mandag, mod normalt 3,2 pct. på en sammenlignelig dag for et år siden. Hvor stor en andel af de ansatte, der ikke er mødt på arbejde i de enkelte lufthavne, ønsker myndighederne ikke at oplyse af sikkerhedshensyn.

For at sikre flest mulige hænder i lufthavnene er al ferie og orlov inddraget blandt de ansatte i sikkerhedskontrollen. Der er også blevet udbetalt en særlig bonus på 500 dollars til dem, som var på arbejde henover jul, skriver CNN. Men det er ikke nødvendigvis nok for de ansatte, der normalt tjener omkring 100 kr. i timen. Udover penge til husleje og mad til familien kan det være et problem for nogle bare at kunne købe benzin til at komme på arbejde.

Der er ingen tegn på en løsning på den politiske konflikt, som har stoppet udbetalingen af løn til 800.000 amerikanere. Donald Trump kræver fortsat 37 mia. kr. til at bygge en grænsemur, mens demokraterne, der nu har flertal i det ene kammer i Kongressen, ikke ønsker at godkende det uden at få politiske indrømmelser retur.

BRANCHENYT
Læs også