Ny rekord: Netflix brugte 85 mia. kr. på film og tv-serier i 2018
Der bliver brugt mange penge hos Netflix, som finansierer eventyret med gæld, ved at 'pantsætte' det indhold, der bliver skabt. Nu er gælden på 135 mia. kr.
Der kom 103 mia. kr. i kassen hos Netflix i løbet af 2018, fra de 139 mio. abonnenter. Og det gav et overskud på 7,9 mia. kr.
Sådan lyder den korte version af Netflix’ årsregnskab – men skraber man lidt i overfladen, er der nogle helt andre kræfter på spil også.
Streamingtjenesten er nemlig i gang med et gigantisk sats, hvor det handler om at blive verdens klart førende leverandør af tv-serier og film, koste hvad det vil. Det sker for lånte penge – rigtig mange lånte penge.
I en sand indkøbsrus skruer Netflix nemlig op for produktionen af eget indhold år for år. I løbet af 2018 blev der således brugt 85 mia. kr. på film og tv-serier, et tal der blev justeret op i løbet af året fra oprindeligt omkring 50 mia. kr.
Med 103 mia. kr. i indtægter, og 85 mia. kr. i udgifter til nye produktioner lyder alt jo godt, men der er mange andre udgifter, der skal betales, for eksempel licensbetaling, så Netflix kan få lov at vise ’Friends’ og andre serier, der ikke er skabt eller købt af Netflix selv.
Derfor låner Netflix penge med sikkerhed i det indhold, der bliver skabt for pengene. I løbet af 2018 blev det nye indhold ’pantsat’ for 49 mia. kr. Penge, som Netflix mener nok skal komme igen, for en tv-serie eller film kan pynte i Netflix-kataloget de næste mange år og udgør derfor en værdi for selskabet hvert eneste år fra nu.
Netflix udsteder løbende virksomhedsobligationer og har nu en samlet gæld på 135 mia. kr. Målt på frie pengestrømme – cash flow – var der et minus på 20 mia. kr. i 2018. Det skal aktionærerne også forvente at se i 2019, skriver selskabet i sin beretning, men derefter burde det gå den anden vej, lyder meldingen.