Erhverv

A-kasse har anmeldt whistleblower efter afsløring af dyre vinfester og vennetjenester

Akademikernes A-kasse har anmeldt whistleblower til Datatilsynet for at have skaffet sig adgang til en række afslørende mails om misbrug af medlemmernes penge, skriver Radio24Syv.

Udadtil har Akademikernes A-kasse fremstået taknemmelig for, at en whistleblower afslørede, hvordan medlemmernes penge var gået til blandt andet vinfester og vennetjenester.

Men nu viser det sig, at a-kassen i al stilhed har anmeldt whistlebloweren til Datatilsynet. Det skriver Radio24syv på baggrund af en række dokumenter, som mediet har fået adgang til.

Akademikernes A-kasse anmeldte den 2. november whistlebloweren til Datatilsynet for »brud på datasikkerheden,« efter at han gennem en personlig computer eller server havde skaffet sig adgang til en række mails.

Whistlebloweren afdækkede blandt andet, hvordan medlemmernes penge var gået til vennetjenester, dyre vinfester og inhabilitet i Akademikernes A-kasse.

A-kassen lægger i anmeldelsen vægt på, at der skal være forekommet en »utilsigtet videregivelse« af disse e-mails.

Hos Whistleblowerorganisationen Veron mener næstformand Anders Kjærgaard, at det er problematisk, når a-kassen vælger at melde whistlebloweren til Datatilsynet.

»Det er en ret alvorlig sag at anmelde en whistleblower til Datatilsynet, fordi han har skaffet sig adgang til bevismateriale, som beviser disse ulovligheder, og som efterfølgende har haft ret store konsekvenser,« siger Anders Kjærgaard til Radio24Syv.

Da whistlebloweren blev fyret, sendte afdelingschefen i Akademikernes A-kasse en række mails ud til medlemmerne, hvor man skrev, at vedkommende var sendt hjem på baggrund af ulovlige handlinger.

Men efterfølgende har afdelingslederen trukket disse mails tilbage, skriver Radio24Syv.

Ligeledes sagde den nye bestyrelsesformand Thomas Damkjær Petersen følgende til Radio24Syv tidligere på måneden:

»Jeg har ikke kendskab til, at whistlebloweren har gjort nogen ulovlige ting. Heldigvis viste det sig at være en forkert mail, der var gået afsted, så jeg har ikke kendskab til, at whistlebloweren har lavet noget ulovligt.«

Datatilsynet går nu videre med sagen på baggrund af anmeldelsen fra Akademikernes A-kasse.

BRANCHENYT
Læs også