Investorer øger presset på Novozymes-boss: Vi kunne godt tænke os at se noget vækst
Analytikere og investorer er utilfredse med væksten i Novozymes. Selskabet brugte sidste år 1,9 mia. kr. på forskning og udvikling, mens salget stod i stampe.
Presset stiger på Novozymes-ledelsen, efter at selskabets salg og indtjening i årevis er humpet afsted. Og det på trods af årlige milliardinvesteringer i udvikling af bl.a. nye enzymer.
»Selskabet bruger 13 pct. af omsætningen på forskning og udvikling, og vi kunne godt tænke os at se, at det gav noget vækst,« siger Tue Østergaard, aktiechef hos ABG Sundal Collier.
Samtidig peger investorer og analytikere på, at Novozymes’ indtjeningsfremgang i høj grad er båret af en faldende skattebetaling, samtidig med at de midler, som er bundet i virksomheden, den såkaldte arbejdskapital, er eksploderet. Det sænker afkastet på den investerede kapital.
Det bekymrer flere store investorer. De peger på, at Novozymes-aktien netop er prissat som en vækstaktie, hvorfor ledelsen er nødt til at agere.
»Jeg synes, at man skulle kigge indad og se på, om der skulle tilføres nye kompetencer. Det lugter af, at 2019 bliver endnu et år med lavvækst,« siger Johnny Madsen, investeringschef i Dansk Formue- & Investeringspleje.
Selvom Novozymes fortsat bruger 1,9 mia. kr. årligt på forskning, er det langsigtede vækstmål sænket fire gange på fire år til nu 6-7 pct.
I en analyse spekulerer banken DNB i, at der i løbet af sommeren kan komme »ændringer i topledelsen«.
Novozymes’ indtjeningsfremgang – trods den pauvre vækst – skyldes, at delskabet i de seneste fem år har sænket skatteprocenten fra 23 til 18 pct. ved bl.a. at flytte intellektuelle rettigheder mellem Schweiz og Danmark.
Men det er ikke nok til at tilfredsstille investorerne. Man kunne skære ned på omkostningerne.
»Det er ikke særligt stramt styret. Hvis du fik en Kåre Schultz-effekt (hvor forretningen skæres til, red.), kunne du få en spændende case,« siger en institutionel investor.
Novozymes-boss Peder Holk Nielsen fortæller, at man kigger på investeringerne lige nu.
»Der er god grund til at kigge på, om der er nye vækstområder, som vi burde investere mere i, og om der måske kunne være andre områder, vi kunne investere mindre i. Den porteføljegennemgang laver vi nu,« siger han.