Skærpet kamp mod hvidvask vil koste 287 mio. kr.
Finanstilsynet har 23 konkrete forslag, der skal gøre det sværere at gennemføre hvidvask. Bl. a. skal Finanstilsynet styrkes for at sikre et hvidvasktilsyn i europæisk topklasse.
Finanstilsynet foreslår 23 konkrete punkter, der skal forbedre og styrke indsatsen mod hvidvask. Målet er at få et hvidvasktilsyn i europæisk topklasse.
Bedre beskyttelse af whistleblowere, mulighed for at udstede administrative bøder og forstærket internationalt samarbejde er blandt forslagene.
Desuden skal Finanstilsynet styrkes og have tilført flere ressourcer. Det skal også være nemmere at holde på dygtige medarbejdere ved at kunne give dem højere lønninger.
Finanstilsynet foreslår derfor, at bevillingerne øges med i 287 mio. kr. i en femårig periode frem til og med 2023.
De 23 forslag er inddelt i fire hovedkategorier.
- Bedre og mere effektive forsvarslinjer i bankerne
- Oplysningspligt og strafansvar samt bedre beskyttelse af whistleblowere
- Hårdere konsekvenser, når bankledelsen svigter sit ansvar
- Et hvidvasktilsyn i europæisk topklasse.
»Forslagene i kategori 1 og 2 ligger i direkte forlængelse af konklusionerne fra Finanstilsynets afgørelse om Danske Bank af 3. maj 2018. Afgørelsen slog fast, at der var store mangler i alle bankens forsvarslinjer, og at bankens orientering af Finanstilsynet havde været mangelfuld,« skriver Finanstilsynet.
Blandt punkterne i denne kategori er forslag om, at Finanstilsynet får lov til at udstede administrative bøder.
»En bred adgang til at udstede administrative bødeforelæg vil samtidig medføre, at Finanstilsynet vil kunne følge hvidvasksager til deres afslutning, og at en sag dermed ikke skal behandles på ny hos anklagemyndigheden med dertilhørende samlet forlænget sagsbehandlingstid. Der vil derfor også kunne
være et ressourcebesparende element,« skriver tilsynet i redegørelsen.
Finanstlsynet anbefaler også, at det skal have hårdere konsekvenser, når bankledelsen svigter sit ansvar.
»Det har været meget svært for myndighederne at drage bankledelser til ansvar, selv når der er sket grove fejl og taget åbenlyst dårlige beslutninger i driften af en bank,« skriver Finanstilsynet.
Samtidig foreslås en række initiativer, der skal sikre et hvidvasktilsyn i europæisk topklasse.
Forslagene i denne kategori tager sigte på, »at sætte markant ind på at begrænse risiciene på hvidvaskområdet og på at forhindre, at der opstår en sag som Estland-sagen igen. Forslagene er dermed også et vigtigt element i arbejdet for at retablere befolkningens tillid og Danmarks internationale omdømme,« skriver tilsynet.
Det foreslås eksempelvis, at Finanstilsynet gives væsentlig større fleksibilitet til indenfor sit budget at fastsætte aflønningen af nøglemedarbejdere og nye medarbejdere, hvis kompetencer er særligt efterspurgte.