Erhverv

Skatteministeriet har tabt principiel sag mod Microsoft

Microsoft har ikke brudt reglerne om transfer pricing. Det afgør Højesteret i en langvarig og principiel sag.

Højesteret stadfæster den tidligere dom fra landsretten med begundelse om, at Højesteret ikke fandt det godtgjort, at honoreringen af Microsoft Danmarks markedsføringsaktiviteter ikke var sket på armslængdevilkår.
Foto: Bloomberg photo Mark Kauzlarich

Skatteministeriet taber torsdag en principiel sag om transfer pricing mod Microsoft i Højesteret. Det oplyser Højesteret på sin hjemmeside.

Skatteministeriet mente, at Microsoft i Danmark ikke havde levet op til reglerne om transfer pricing og derfor havde haft en skattepligtig indkomst i perioden 2004-2007, der var flere hundrede millioner kroner lavere, end den burde være.

- Højesteret fandt det ikke godtgjort, at honoreringen af Microsoft Danmarks markedsføringsaktiviteter ikke var sket på armslængdevilkår, skriver Højesteret, der dermed stadfæster en tidligere dom fra landsretten.

Sagen, der har kørt næsten ti år, handler om, at Skat har ment, at Microsoft i Danmark burde have fået betaling for markedsføring af produkter i Danmark, der er solgt af Microsoft i Irland.

Ikke mindst fra solgte computere, der havde Microsofts styresystem installeret. Den betaling ville skulle beskattes.

Derudover har Skat ment, at Microsoft Danmark ikke i ordentlig tid og fyldestgørende har udarbejdet dokumentation for de prisaftaler, der er med resten af koncernen. At dokumentere, hvordan priserne internt i koncernen er udregnet - og at de svarer til markedspris - er afgørende for, hvor indtægter må bogføres.

Skat valgte at estimere, at Microsoft Danmarks indkomst fra 2004 til 2007 var 307 millioner kroner højere end indrapporteret, og at selskabet derfor skyldte penge i skat.

Microsoft har fra starten ment, at man skulle frifindes i begge forhold.

Dommen er dog kun faldet med tre dommerstemmer mod to. De to dommere, der har været uenige med flertallet, mener, at:

- Aflønningen af Microsoft Danmark for dets markedsføring af Microsofts produkter i Danmark er herefter ikke sket i overensstemmelse med, hvad der kunne være opnået, hvis transaktionerne var afsluttet mellem uafhængige parter.

Derfor har de stemt for, at sagen blev sendt tilbage til Skattestyrelsen til fornyet behandling. Dommen følger dog flertallet på tre, der stadfæstede landsrettens dom og afslutter sagen.

Skatteministeriet skal nu betale sagsomkostninger, der lyder på 1,5 millioner kroner, til Microsoft.

Jesper Wang-Holm, underdirektør i Skattestyrelsen, skriver i en kommentar:

- Vi tager selvfølgelig dommen til efterretning. Nu skal vi nærlæse dommen og dens præmisser. Det gør vi for at vurdere, om den har konsekvenser for praksis på området, eller om den er konkret begrundet.

BRANCHENYT
Læs også