Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Falck-ledelse risikerer personlige bøder for konkurrencefusk

Skærpede sanktionsmuligheder for overtrædelser af konkurrenceloven gør, at Falcks tidligere topchef Allan Søgaard Larsen risikerer en personlig bøde for sin rolle i konkurrencesagen.

Afsporet af Falck
Falcks tidligere topchef Allan Søgaard Larsen risikerer en personlig bøde for sin rolle i redningsvirksomhedens konkurrencesag. Foto: Finn Frandsen

Falcks tidligere topledelse Allan Søgaard Larsen og Morten R. Pedersen risikerer personlige bøder for deres roller i planen om at skubbe konkurrenten Bios ud af det danske ambulancemarked. Sådan lyder vurderingen fra eksperter i konkurrenceret.

»Hvis man forsætligt eller groft uagtsomt har overtrådt konkurrenceloven ved at misbruge sin dominerende stilling, så kan man få en bøde som enkeltperson,« siger Andreas Christensen, partner i advokatfirmaet Horten og specialiseret i konkurrenceret.

Konkurrencerådet fastslog onsdag i sidste uge, at Falck misbrugte sin dominerende stilling på ambulancemarkedet til at spænde ben for Bios.

Det skete bl.a. ved hjælp af en intensiv negativ kampagne, der skulle skabe usikkerhed om konkurrenten, og som blev ført via Falcks hemmelige kommunikationsrådgivere over for politikere, ambulancereddere og medier. En operation, som redningsvirksomhedens daværende topchef, Allan Søgaard Larsen, og vicekoncernchef Morten R. Pedersen løbende godkendte.

»Risikoen for personlig bøde er reel,« lyder vurderingen fra Christian Bergqvist, lektor i konkurrenceret ved Københavns Universitet.

Det er op til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet - forkortet SØIK og i daglig tale bagmandspolitiet - at beslutte, hvorvidt der skal udskrives et bødeforlæg til Falcks forhenværende ledelse.

Mens virksomheder risikerer en bøde på op til 10 pct. af sin årlige omsætning, er niveauet langt lavere for bøder til enkeltpersoner. Også selvom lovovertrædelsen er af en alvorlig karakter, hvilket misbrug af dominerende stilling normalt karakteriseres som.

»Ifølge lovbemærkningerne vil udgangspunktet for SØIK’s bødeforelæg være 20 mio. kr. i bøde til Falck og 200.000 kr. til Allan Søgaard Larsen, hvis altså de vælger at pålægge ham en bøde,« siger Christian Bergqvist.

Risikoen for personlig bøde er reel.

Christian Bergqvist, lektor i konkurrenceret

Han understreger, at der aldrig tidligere er udmålt personlige bøder for misbrug af en virksomheds dominerende markedsposition, og at det derfor vil være »en markant nyskabelse i dansk konkurrenceret.«

Bagmandspolitiet har ingen kommentarer. Hverken Allan Søgaard Larsen eller Morten R. Pedersen er vendt tilbage på Finans’ henvendelser.

BRANCHENYT
Læs også