Erhverv

Trods millioner i erhvervsindtægter: Løkkefonden forbliver velgørende

Løkkefonden skal ikke være en erhvervsdrivende fond, har Erhvervsstyrelsen afgjort.

Artiklens øverste billede
Lars Løkke Rasmussen stiftede Løkkefonden i 2012. Hans kone er nu bestyrelsesformand for fonden. Foto: Charlotte de la Fuente

Løkkefonden, der er stiftet af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), beholder sin status som almennyttig og velgørende.

De seneste år har Løkkefonden solgt flere og flere konsulentydelser, hvilket har sået tvivl, om Løkkefonden faktisk burde være en erhvervsdrivende fond.

Men i en ny afgørelse fra Erhvervsstyrelsen fremgår det, at Løkkefonden ikke skal kategoriseres som erhvervsdrivende og dermed pålægges større åbenhed. Dermed har den ikke pligt til at oplyse om visse forhold i fonden. Det kunne være størrelsen på et eventuelt honorar til hvert enkelt bestyrelsesmedlem. Løkkefonden oplyser dog, at dens bestyrelse arbejder frivilligt.

Finans har fået aktindsigt i Erhvervsstyrelsens afgørelse, hvor det vurderes, at Løkkefondens erhvervsdrift fremadrettet forventes at være af så begrænset omfang, at Løkkefonden ikke kan anses som erhvervsdrivende.

»Det er Erhvervsstyrelsens opfattelse efter samlet vurdering af fondens samlede aktiviteter, at fondens nuværende og fremtidige erhvervsmæssige indtægter skal anses for uvæsentlige i forhold til fondens samlede indtægter,« skriver Erhvervsstyrelsen i sin afgørelse.

Bagatelgrænsen for, om en fond skal være erhvervsdrivende, går ifølge loven på, om fondens erhvervsindtægter udgør mindre end 10 pct. af fondens samlede indtægter.

I 2016 og 2017 udgjorde Løkkefondens erhvervsindtægter henholdsvis 15 og 22 pct.


2015 2016 2017
Erhvervsmæssige indtægter i tusinde kr. 605 1.142 2.044
Samlede indtægter i tusinde kr. 7.381 7.582 9.277
Andelen af erhvervsmæssige indtægter i pct. 8 15 22

Løkkefondens regnskab for 2018 er endnu ikke offentliggjort, men i sin afgørelse skriver Erhvervsstyrelsen, at erhvervsindtægterne også i det år forventes at være væsentlige.

»Dette medfører efter styrelsens vurdering imidlertid ikke, at der er sket en reel og vedvarende ændring af fondens erhvervsmæssige forhold, som kan bevirke, at fonden nu skal anses som en erhvervsdrivende fond, idet styrelsen tillægger oplysningerne for 2019 og fremefter større vægt,« skriver Erhvervsstyrelsen.

Løkkefonden har således oplyst Erhvervsstyrelsen, at erhvervsindtægterne ikke forventes at være stigende i de kommende år og vil udgøre under 10 pct. af de samlede indtægter.

Men hvis erhvervsindtægterne i 2019 og fremefter kommer op over 10 pct. af de samlede indtægter, skal Løkkefonden lade sig registrere som erhvervsdrivende »henset til omfanget af fondens erhvervsmæssige indtægter for årene 2016 til 2018«.

For nylig kunne Finans fortælle historien om, at Løkkefondens administrationsudgifter var eksploderet, og at Civilstyrelsen havde sat fonden under opsyn af den årsag.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.