Erhverv

Skal man drikke øl eller vin først for at undgå tømmermænd? Eller betyder det overhovedet noget?

Det eneste der kan afhjælpe tømmermænd er at lade være med at drikke for meget. Det er lige meget, hvordan du blander det.

Det er sjovt så længe det står på. Men dagen efter kan være et sandt helvede af tømmermænd. Og det er fuldstændig ligegyldigt om du drikker vin før øl eller øl før vin. Mængden af alkohol giver bare tømmermænd. Foto: Martin Lehmann.

Man skal aldrig drikke øl efter vin, men altid begynde med den drik med den laveste alkoholprocent og så arbejde sig opad.

Der er nærmest ikke det sprog i verden, der ikke indeholder et mundheld om dette gode råd mod tømmermænd.

På dansk lyder mundheldet »Vin efter øl giver glade føl, øl efter vin giver fulde svin,«. Og på tysk er det sådan her: »Bier auf Wein, das laß sein - Wein auf Bier, das rat’ ich dir,« mens de i England siger »Beer after wine and you’ll feel fine; wine after beer and you’ll feel queer.«

Men det er en myte. Og et nyt studie offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition afviser rådet som virkningsløst, skriver Bloomberg.

I studiet gav forskerne alkohol til 90 deltagere, der blev inddelt i tre grupper.

Den første gruppe skulle drikke to store og en lille fadøl efterfulgt af fire store glas hvidvin.

Gruppe to fik den samme mængde alkohol, men i omvendt rækkefølge - altså vin først og derefter øl.

Deltagerne i den tredje gruppe fik den samme mængde alkohol, men enten udelukkende som øl eller udelukkende i form af vin.

Bagefter blev de 90 deltagere bedt om at bedømme deres tømmermænd ud fra den såkaldte ”Acute Hangover Scale” - en form for tømmermænds skala, der inddrager faktorer som tørst, træthed, hovedpine, svimmelhed, kvalme, mavepine, forøget hjerte rytme og appetitløshed.

Deltagerne - som var frivillige - var mellem 19 og 40 år gamle, og de blev spurgt om deres velbefindende med jævnlige intervaller og holdt under lægeligt opsyn over natten.

»Vi brugte hvidvin og almindelig øl og vi fandt det ikke godtgjort, at det gav mildere tømmermænd at drikke øl før vin end omvendt,« siger forfatteren til undersøgelsen Joran Kochling fra Tysklands Witten/Herdecke Universitet.

Og han konkluderer, at den egentlige sandhed ligger i, at for megen indtagelse af alkohol vil resultere i tømmermænd. Lige meget hvilken rækkefølge, eller hvad man drikker.

»Den eneste måde du reelt kan bedømme næste dags tømmermænd på er ved at at mærke efter hvor fuld du er, når du går i seng,« lyder det tørt fra forskeren til Bloomberg.

BRANCHENYT
Læs også