Erhverv

Stort dansk rederi forgylder stifter

Gullak Arngrimsson Madsen har hevet næsten en kvart milliard kroner i land. Han købte medejer ud efter ballade om et generationsskifte.

Milliardæren Gullak Madsen købte i foråret 2017 sin mangeårige partner, Ole Nattestad, ud af Rederiet Ruth. Foto: Gorm Olesen.

En af Danmarks rigeste fiskere er blevet en hel del rigere, efter at han har solgt fiskekvoter for et trecifret millionbeløb.

Det drejer sig om milliardæren Gullak Arngrimsson Madsen, der står bag Rederiet Ruth. Han tredoblede i seneste regnskabsår overskuddet i sit rederi, viser et nyt regnskab. Præcis 242 mio. kr. hev den stenrige fisker i land - og stort set rub og stub foreslås udbetalt som udbytte, fremgår det.

»Årets resultat anses for tilfredsstillende,« skriver Gullak Arngrimsson Madsen i regnskabet.

Årsagen til det bugnende millionoverskud er, at Gullak Arngrimsson Madsen i løbet af året solgte fiskekvoter med en gevinst på 228 mio. kr. I år forventer storfiskeren et resultat nogenlunde på samme niveau, men han tager visse forbehold.

»I lighed med tidligere år er de usikre faktorer især knyttet til størrelsen på rederiets fiskekvoter og priserne på landingerne samt de mulige konsekvenser af brexit,« skriver han i regnskabet.

Gullak Arngrimsson Madsen kom til Danmark fra Færøerne i 1988, hvor han købte en forholdsvis lille fiskerbåd og etablerede sit rederi.

Indtil for halvandet år siden ejede Gullak Arngrimsson Madsen rederiet sammen med partneren Ole Nattestad. Men intern ballade om et generationsskifte betød, at Ole Nattestad blev købt ud. Det tjente han lidt over 450 mio. kr. på.

Gullak Arngrimsson Madsen ejer Rederiet Ruth gennem selskabet GTM Holding, der driver kombineret trawl- og notfiskeri. Det har sikret ham en formue på ca. 1,4 mia. kr.

BRANCHENYT
Læs også