Erhverv

Intern undersøgelse i storbanken HSBC førte til anklager mod direktør i Huawei

En undersøgelse foretaget af det britiske HSBC fører til amerikanske anklager mod CFO i Huawei, Meng Wanzhou.

Chief Financial Officer (CFO) i Huawei, Meng Wanzhou, er anklaget for at konspirere mod bankforetagendet HSBC. Foto: Stringer/Ritzau Scanpix

En intern undersøgelse foretaget af storbanken HSBC ledte til amerikanske anklager mod den kinesiske CFO i Huawei, Meng Wanzhou.

Det skriver Reuters.

Undersøgelsen begyndte sidst i 2016 og fortsatte i 2017, da HSBC ville have det amerikanske justitsministerium til at droppe anklagerne mod bankens egen opførsel.

I stedet gav HSBC de amerikanske myndigheder oplysninger om Huawei, der hjalp myndighederne i anklagerne mod Meng Wanshou. Hun blev senere arresteret i december i Canada og derefter løsladt mod kaution.

Talsmand fra HSBC, Robert Sherman, udtaler til Reuters, at oplysningerne er udleveret til justitsministeriet i henhold til formelle krav, og at ministeriet har bekræftet, at HSBC ikke er under lup i denne undersøgelse.

Bankens undersøgelse er ikke offentliggjort, men blev givet til justitsministeriet i USA i løbet af 2017.

Huawei-stifter: Anholdelse af direktør var politisk motiveret

Meng Wanzhou er efter undersøgelsen anklaget af USA for at vildlede om Huaweis forhold til det iranske Skycom Tech Co Ltd.

Ifølge dokumenter gennemgået af Reuters har Huawei meddelt, at Skycom var en lokal forretningspartner i Iran, men i USA mener man, at Skycom var et uofficielt datterselskab med henblik på at skjule Huaweis aktiviteter i landet.

De amerikanske myndigheder hævder, at Huawei brugte Skycom til at bryde et eksportforbud af varer og teknologi i Iran og flytte penge ud af landet via det internationale banksystem.

Som følge af bedrageriet skulle HSBC og andre banker ifølge myndighederne have haft at gøre med transaktioner relateret til Skycom gennem USA for mere end 100 mio. dollars, hvilket svarer til omkring 650 mio. kr.

Både Huawei og Skycom er sagsøgt for banksvindel og for ikke at overholde amerikanske sanktioner mod Iran.

USA anklager officielt Huawei for 23 separate forbrydelser

Huawei og Meng Wanzhou, datter af virksomhedens stifter, nægter sig skyldige i alle anklager.

USA prøver fortsat at få hende udleveret.

Læs også