Erhverv

Britisk Oscarvinder hyldes for fem nærgående spørgsmål og et nej

Skuespillerinden Emma Thompson har forladt en tegnefilm i frustration over, at den Metoo-anklagede John Lasseter er blevet taget til nåde og udpeget som leder af animationsstudiet.

Emma Thompson blev i 2018 hædret som kommandør af det britiske imperium, hvilket betyder, at hun i officielle sammenhænge benævnes Dame Emma Thompson. Her ses hun i dramafilmen ”Dommerens valg” fra 2017. Foto: Scanbox Entertainment

Emma Thompson er ikke kun i stand til at træde i karakter foran rullende kameraer. Den dobbelte Oscarvinder er så sandelig også skarp i kulissen.

Derfor er skuespillerinden - som fylder 60 år til april - i disse dage ved at gøre sig fortjent til sit helt eget kapitel i den verdensomspændende Metoo-kampagne, der foreløbig har ført til stribevis af stjernefald i især Hollywood.

Harvey Weinstein, Kevin Spacey, Bryan Singer og John Lasseter er blot fire eksempler på skuespillere, instruktører og producenter, der er blevet smidt ud af filmsettene og det fine selskab efter at være blevet beskyldt for at misbruge deres magt i et seksuelt øjemed.

Og så alligevel ikke helt. Ved årsskiftet måtte John Lasseter nemlig forlade stillingen som kreativ chef hos Disney/Pixar Animation Studios, men blot få dage senere tiltrådte han som leder af Skydance Animation, hvor Emma Thompson var i færd med at lægge stemme til tegnefilmen ”Luck”. 

Derfor har hun nu valgt at forlade det projekt - og ikke nok med det; hun har også delt sin begrundelse med avisen Los Angeles Times, hvilket får amerikanske medier til at hylde Emma Thompson for hendes nærgående stil. 

I sit brev til Skydance Animation skriver skuespillerinden indledningsvist, at situationen selvfølgelig er kompliceret, men at ansættelsen af John Lasseter efterlader hende med en række spørgsmål - her i kondenseret form:

  • Hvorfor skulle kvinder have lyst til at arbejde for en mand, der har befamlet dem i årtier, hvis den eneste forskel fra dengang til nu blot er, at han ifølge kontrakten er forpligtet til at opføre sig professionelt?
  • Hvorfor skulle de selvsamme kvinder tro på, at respekten for dem fra hans side skyldes andet end et rollespil, som han har forpligtet sig til at opføre i samarbejde med sin vejleder, psykolog og arbejdsplads?
  • John Lasseter har ikke blot fået en chance til, men får også en millionhyre oven i. Hvor meget får de menige medarbejdere hos Skydance for at give ham den ekstra chance?
  • Hvis John Lasseter stiftede sit eget firma, ville medarbejderne have mulighed for at sige til eller fra på forhånd, hvorimod de ansatte hos Skydance er tvunget til enten at arbejde videre i en ukomfortabel situation eller at opsige deres jobs. Burde det ikke være omvendt?
  • Skydance har i forbindelse med ansættelsen af John Lasseter oplyst, at ingen kvinder hos Disney/Pixar har indgået økonomiske kompromisser med den kreative chef som følge af de påståede overgreb. Er det virkelig ment som en form for beroligelse?

John Lasseter har endnu ikke kommenteret brevet fra Emma Thompson, men udsendte en offentlig erklæring i forbindelse med sin tiltræden hos Skydance. Heri understregede den 62-årige animator, at han har brugt det seneste år på at ”reflektere dybt” over sine handlinger, som han ”fortryder og undskylder for”.

BRANCHENYT
Læs også