Erhverv

Boeings ulykkesfly får flyveforbud i hele Europa

Den europæiske luftfartsmyndighed, Easa, har suspenderet al flyvning med flytypen Boeing 737 MAX 8.

Det er fly af denne type, Boeing 737 Max 8, som har fået flyveforbud i adskillige lande efter dødsulykken i weekenden. Foto: Johan Nilsson/tt.

De europæiske luftfartsmyndigheder Easa har nedlagt forbud mod al flyvning med flytypen Boeing 737 MAX 8.

Det træder i kraft tirsdag aften kl. 19 og gælder flyvning inden for EU’s grænser samt ind og ud af EU, oplyser EASA.

Forbuddet sker efter, der har været to tragiske flystyrt med netop denne flytype inden for bare fem måneder.

En Boeing 737 MAX 8 fra det afrikanske flyselskab Ethopian Airlines styrtede søndag morgen ned kun seks minutter efter afgang fra Addis Ababa i Etiopien. Alle 157 om bord omkom.

29. oktober sidste år styrtede ligeledes en Boeing 737 MAX 8 fra det indonesiske lavprisflyselskab Lion Air kort efter afgang fra Jakarta. Alle 189 personer om bord omkom.

Selve årsagen til flystyrtene er endnu ikke kendt, og Easa oplyser, at flyveforbuddet skal ses som en sikkerhedsforanstaltning.

»Undersøgelser af ulykken (i Etiopien, red.) er pågående, og det er for tidligt at konkludere noget som helst om årsagen til ulykken,« fastslår Easa i en udtalelse.

Boeings 737 MAX 8-fly gik første gang på vingerne i 2017, og den amerikanske producent har leveret 350 fly af typen til selskaber verden over, mens der er lagt bestillinger på 5111, som endnu ikke er leveret.

Der er ingen fly af typen indregistreret i Danmark, oplyser Trafikstyrelsen, som desuden tidligere har oplyst, at man afventer og følger anbefalingerne fra Easa.

Easa følger flere andre luftfartsmyndigheder, der allerede har indstillet flyvningen med Boeing 737 MAX 8 herunder Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Kina og Australien.

Flere flyselskaber har også sat flyvning med Boeing 737 MAX 8 på standby. Det gælder blandt andre Icelandiar fra Island, Norwegian fra Norge, TUI fra Storbritannien og Turkish Airlines fra Tyrkiet.

Læs også