Erhverv

Både USA og Boeing suspenderer flyvning med ulykkesfly

Flyproducenten Boeing anbefaler nu selv, at selskabets fly af typen 737 Max 8 og Max 9 holdes på jorden.

Foto: AP/Jason Redmond

De amerikanske luftfartsmyndigheder Federal Aviation Authority (FAA) indfører flyveforbud med Boeings 737 Max 8 og Max 9-model. Også Boeing selv anbefaler nu, at flyene holdes på jorden.

»Vi kommer til at udstede et nødforbud mod alle fly af typen 737 Max 8 og Max 9,« siger dem amerikanske præsident Donald Trump ifølge nyhedsbureauet Reuters til journalister i Washington D.C.

Præsidenten siger videre, at han har talt med Boeings adm. direktør Dennis Muilenburg, den amerikanske transportminister Elaine Chao og leder af FAA Daniel Elwell, og at de alle er enige om beslutningen.

»Boeing er et utroligt selskab. De arbejder virkelig, virkelig hårdt lige nu,« siger Donald Trump.

Boeing anbefaler da også selv, at producentens fly af denne type holdes på jorden, indtil man har undersøgt omstændighederne omkring weekendens ulykke nærmere.

Boeing har dog stadig fuld tiltro til flyenes sikkerhed, oplyser selskabet på sin hjemmeside.

»Vi støtter dette proaktive skridt ud fra en overflod af forsigtighed. Sikkerhed er en kerneværdi for Boeing, og det har det været, så længe vi har bygget fly,« siger Dennis Muilenburg i en meddelelse.

Dermed følger flyproducenten og de amerikanske luftfartsmyndigheder i fodsporerne på flere lande herunder Canada, Kina og et samlet Europa.

Søndag forulykkede et Boeing 737 Max 8-fly kort efter, at det var lettet. Det samme skete under seks måneder tidligere med samme flytype i Indonesien. Ved begge ulykker omkom samtlige passagerer og besætningsmedlemmer om bord.


Årsagen til ulykkerne er endnu uvist. Det har dog været fremme, at flyene fluktuerede meget op og ned i hastighed og højde kort efter take-off.

Det har ledt eksperter til at mistænke, at flyets software eller autopilot kan have tvunget flyene ned, hvis ikke piloterne har kunnet slå det fra.

Boeing har leveret omkring 350 af flytypen til selskaber verden over, mens der er lagt bestillinger på 5111 fly, som endnu ikke er leveret. Blandt andet Norwegian, Icelandair og TUI har Boeings 737 MAX 8-fly i deres flåde.

Aktierne i Boeing har ligget i rødt dagen igennem på Wall Street, men nyheden om, at også USA nu har indført flyveforbud lagde yderligere til nedturen.


Lige over en time før handlen lukker onsdag er faldet på omkring 3 pct.

Også aktierne i andre amerikanske flyselskaber som Southwest Airlines og American Airlines, som opererer med Boeings Max-fly, falder.

Læs også