Erhverv
0

NemID bliver lagt i graven: Nets vinder storkontrakt og skal lave efterfølgeren

Fra og med sommeren 2021 bliver NemID erstattet af en ny digital ID-løsning kaldet MitID. Det bliver Nets, der skal levere den nye løsning. Kontrakten har en værdi af knap 940 mio. kr.

Når den nye løsning bliver taget i brug, vil det være uden nøglekortet i den pap-version, som vi kender i dag. Når den nye løsning bliver taget i brug, vil det være uden nøglekortet i den pap-version, som vi kender i dag. Foto: Jens Dresling

Danskerne skal fra sommeren 2021 vinke farvel til det kendte pap-nøglekort og i stedet vænne sig til en ny digital ID-løsning, når NemID bliver erstattet af det nye MitID.

Bag MitID står den offentlige sektor og de danske banker. Det er betalings- og fintechgiganten Nets, der har vundet udbuddet om at levere den nye løsning.

Det oplyser Digitaliseringsstyrelsen i en pressemeddelelse.

»Med MitID sørger vi for, at den nationale, digitale infrastruktur også fremadrettet vil være et stærkt fundament for det digitale Danmark. Samtidig sikrer vi, at brugerne fortsat kun har ét sikkert, digitalt ID, som de er trygge ved at bruge. Det er en vigtig brik i den gode relation mellem offentlige myndigheder, borgere og virksomheder,« siger Rikke Hougaard Zeberg, direktør i Digitaliseringsstyrelsen.

Det er Nets, der skal udvikle og levere teknologien bag den nye løsning. MitID-kontrakten har en samlet værdi på 939 mio. kr. og løber over 10 år med mulighed for to års forlængelse.

MitID skal efter planen indføres i sommeren 2021. Herefter følger en overgangsfase på ni måneder, hvor NemID-brugerne vil blive overflyttet til MitID. NemID vil officielt lukke ned i 2022.

Dermed skal danskerne også sige farvel til nøglekortet af pap, som de fleste i dag forbinder NemID med. Når MitID går i luften, vil brugerne primært komme til at bruge MitID som en app. Der vil dog også komme forskellige fysiske løsninger, oplyser Digitaliseringsstyrelsen.

Det er tre år siden, at det offentlige og bankerne gik sammen om at udvikle den nye id-løsning. Hos bankernes interesseorganisation Finans Danmark glæder man sig over, at der nu for alvor er sat skub i processen.

»Kontrakten er resultatet af de sidste knap tre års samarbejde mellem den offentlige sektor og bankerne i Danmark, som er gået sammen i et unikt partnerskab om at udvikle og drifte fremtidens digitale løsning til identifikation. Vi glæder os til for alvor at komme i gang med udviklingen og implementeringen, som vil blive til gavn for hele samfundet,« siger digitaliseringsdirektør i Finans Danmark, Michael Busk-Jepsen.

BRANCHENYT
Læs også