Erhverv

Huspriserne har aldrig været højere - rekorden fra 2007 er nået

Knap 12 år efter boligpriserne ramte toppen tilbage i 2007, er de tilbage igen. Finanskrisens voldsomme dyk er glemt og boligpriserne har aldrig været højere end nu.

Boligpriserne er tilbage på toppen 12 år efter finanskrisen satte en brat stopper for nullernes raketstigning. Foto: Michael Hansen.

Knap 12 år skulle der gå før rekorden blev slået. 12 år med finanskrise og tumultariske markeder, massive rentefald og senest lurende handelskrige og britisk udmeldelse af EU. Men alt uroen til trods er boligpriserne kun gået én vej de seneste år, og det er op.

Nu i en grad så rekorden fra 2007 er slået. Boligpriserne har aldrig været højere end nu. Det viser seneste tal fra 4. kvartal i 2018.

Alene de seneste fire år er huspriserne i gennemsnit steget med 350.000 kr., så et hus på 140 kvm i dag koster ca. 1,9 mio. kr. Det betyder, at prisen i dag er et my højere end i sommermånederne 2007, hvor den hidtidige rekord blev sat.

Hos Nordea er man ikke i tvivl om at den positive tendens på boligmarkedet er en trend, der fortsætter:

»Husmarkedet har det godt, og husene handles nu til de højeste priser nogensinde. Priserne stiger over størstedelen af landet, og der er godt gang i handlerne. Vi forventer, at den positive fremgang fortsætter, og at huspriserne vil fortsætte op i både 2019 og 2020,« udtaler chefanalytiker Lise Nytoft Bergmann i en pressemeddelelse fra storbanken.

Det er ikke mindst de ekstremt lave boligrenter, der har været med til at skubbe boligpriserne i vejret. Både de fastforrentede lån og flekslånene er historisk lave.

Man kan således få et fastforrentet lån over 30 år til 1,5 pct. Eller et ditto uden afbetaling over 10 år til 0 pct. Et flekslån af typen F3 har negativ rente, mens den lidt længere lånetype F5’er kysser 0 pct.

Det er dog ikke kun de lave renter, der har haft en positiv indvirkning på huspriserne. Danskernes løn er også steget de seneste par år.

»De seneste fire år har flere hussalg og kortere salgstider gået hånd i hånd med stigende huspriser. Man skal imidlertid huske på, at både lønninger og det generelle prisniveau er steget betydeligt i samme periode, så danskerne skal ikke nødvendigvis bruge en større andel af deres indkomst på boligkøb«, udtaler Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.

Den eneste malurt i bægret i de nye tal for boligmarkedet er lejlighedspriserne - især tallene for hovedstaden, som viser svaghedstegn. Priserne på lejlighedsmarkedet faldt i gennemsnit 0,8 pct. i 4. kvartal i 2018. Selv om priserne på lejligheder i 2018 steg med 3,5 pct., er det stadig den laveste stigning siden 2011, skriver Nordea.

Læs også