Erhverv

Danfoss spiller med de finansielle muskler: Har 15 milliarder til opkøb

Opkøb er en del af strategien for at skabe vækst. Danfoss har 30-40 selskaber i kikkerten som mulige opkøb og en genvej til at få adgang til teknologi og knowhow.

Opkøb skal styrke Danfoss og være en genvej til attraktiv teknologi, siger Kim Fausing, koncerndirektør i Danfoss. Foto: Casper Dalhoff

Danfoss er klar til opkøb i milliardklassen for at sikre væksten i de kommende år. Industrigiganten købte seks virksomheder sidste år, og flere investeringer er på vej.

»Vi har en pipeline på 30-40 selskaber, som vi følger, fordi de er mulige emner, som vi kunne have interesse i at eje helt eller delvis,« siger Kim Fausing, koncernchef i Danfoss.

Han tilføjer, at koncernen har et finansielt råderum på 15 mia. kr., som kan anvendes til opkøb. Det skyldes lav gæld og frie pengestrømme.

Danfoss har sat turbo på væksten, og i de seneste to år er omsætningen steget med henholdsvis 12 og 7 pct. i lokal valuta. Opkøb er en del af strategien for at vokse yderligere.

»Vores ambition er, at opkøb skal sikre os en vækst på mellem 1 og 3 pct. om året. Yderligere 4-5 pct. vækst skal ske organisk ved at øge salget i den eksisterende forretning,« siger Kim Fausing, der understreger, at det er gennemsnitlige mål over en længere periode, og at de kan variere fra år til år.

Danfoss har to klare mål med at købe op.

Det skal enten være virksomheder, som styrker eller supplerer et eksisterende forretningsområde.

Ved at købe os til attraktiv teknologi kan vi udvikle os langt hurtigere i stedet for selv at bruge år på at udvikle det samme.

Kim Fausing, koncerndirektør i Danfoss

Eller det skal være selskaber, der har en attraktiv teknologi, som Danfoss har brug for inden for digitalisering eller elektrificering.

»Det handler om hastighed. Ved at købe os til attraktiv teknologi kan vi udvikle os langt hurtigere i stedet for selv at bruge år på at udvikle det samme,« siger Kim Fausing.

Han nævner, at Danfoss i juli sidste år købte den spanske virksomhed Ikusi, der udvikler udstyr og teknologier til fjernbetjening og styring til eksempelvis kraner, off-road maskiner og andre industrielle anvendelser.

»Det er et godt eksempel på, hvordan vi gennem opkøb kan styrke vores portefølje af avancerede komponenter og systemer. Ikusi har 70 udviklingsingeniører, som arbejder målrettet, og vi får dermed adgang til disse kompetencer,« siger Kim Fausing.

Vi har en pipeline på 30-40 selskaber, som vi følger, fordi de er mulige emner.

Kim Fausing, koncerndirektør i Danfoss

Ifølge revisions- og konsulentvirksomheden EY er det både en nordisk og en global trend at foretage opkøb for at sikre vækst og udvikling.

»For succesfulde virksomheder kan opkøb sætte endnu mere fart på udviklingen, men ambitionen er oftest ikke kun at øge omsætningen. Opkøb kan også være en genvej til dygtige medarbejdere, vigtig knowhow og ny teknologi,« siger Martin Wiig Nielsen, partner i EY.

BRANCHENYT
Læs også