Erhverv
0

Investor: Lufthavn skal være 100 pct. privat

Jens Stausholm, som vil investere i Aarhus Lufthavn, har som mål at købe kommunerne ud.

Jens Stausholm forventer at overtage Aarhus Lufthavn fuldstændigt inden for 10 år. Foto: Laura Bisgaard Krogh

Om 5 til 10 år vil de tre nuværende ejerkommuner Aarhus, Norddjurs og Syddjurs være ude af Aarhus Lufthavn.

Det forudser den aarhusianske erhvervsmand Jens Stausholm, som i første omgang investerer 30 mio. kr. i udviklingen af Aarhus Lufthavn.

»Vi har en option på at købe resten af lufthavnen. Det er vores eneste formål med at sidde her. I strategiplanen har vi inden for 5 til 10 år købt lufthavnen på markedsvilkår og overtaget den 100 pct.,« fortæller Jens Stausholm.

Han driver i forvejen en stribe selskaber bl.a. Staus A/S i Aarhus. Ejerkommunernes byråd har netop givet grønt lys, for at Jens Stausholm skyder kapital ind svarende til en ejerandel på lige under 20 pct.

Private ildsjæle

Det vil dog langsomt vokse til 100 pct. over de kommende år, vurderer han.

»Vi ejer altid vores selskaber. Jeg mener så også, at lufthavnen har bevist, at det kræver nogle private ildsjæle at gøre det her. Det kræver et lidt mere kommercielt og skarpt tæft, end en kommune kan komme med, selv om jeg ærligt må sige, at jeg aldrig har mødt så professionelle mennesker som i embedsværket i Aarhus Kommune,« siger Jens Stausholm.

Vi går fra tredje til femte gear, og der kommer fart på.

Jens Stausholm, investor

Udbygningen af ejerkredsen betyder også, at der i den kommende tid skal findes en ny bestyrelse.

»Vi har formandsposten og to bestyrelsesmedlemmer, så vi går all in. Det er os, der sætter strategien for lufthavnen, det er os, der viser vejen, og det er os, der kommer til at stå for den daglige drift,« forklarer Jens Stausholm, som allerede er ved at kigge på kandidater til den nye bestyrelse.

»Jeg siger ikke, at der ikke er nogen fra den eksisterende bestyrelse, som kan fortsætte. Det har jeg ikke taget stilling til. Vi er i dialog med alle om, hvordan vi skal gøre det. Det handler om, at bestyrelsen matcher strategien 100 pct., så vi har kompetencerne til det, der nu skal eksekveres,« siger Jens Stausholm.

Femdobling af passagertal

De tre ejerkommuner har samtidig forpligtet sig til at indskyde 80-100 mio. kr. i en udviklingsplan, som ifølge investoren skal forøge passagertallet fra de nuværende knap 500.000 rejsende til 2,5 millioner om året.

»Vi går fra tredje til femte gear, og der kommer fart på,« lover investoren.

Den nuværende lufthavnsformand Torben Boldsen erklærer sig »super tilfreds« med, at der nu er fundet en privat investor:

»Vi har haft fat i flere potentielle investorer, og jeg er enormt glad for, at vi har fået Jens Stausholm, som brænder så meget for det. Han er lokal og vil det bedste for Aarhus.«

Det første, der nu skal ske, er at få sammensat en ny bestyrelse.

»Det skal sættes et nyt hold, og alt er nulstillet. Der kan være gengangere, men ingen er fredet – heller ikke jeg. Det er det bedste hold, der skal drive lufthavnen fremadrettet,« erkender Torben Boldsen.

BRANCHENYT
Læs også