Erhverv

Pensionskasser har milliard i Saudi-Arabiens våbenleverandører

Mens regeringen har suspenderet Danmarks våbeneksport til Saudi-Arabien, investerer danske pensionskasser store summer i udenlandske våbengiganter, der er storleverandører til landet.

Samlet set har de aktier for mindst 1,13 mia. kr. af danskernes pensionspenge i virksomheder, der leverer militært udstyr og tjenesteydelser til Saudi-Arabien. Det viser Informations gennemgang af de 17 største pensionskassers aktiebeholdninger.

Investeringerne vækker hård kritik fra blandt andet Amnesty International.

- Pensionskasserne bør kunne se, at det handler om våbenproducenter, der helt skruppelløst fortsætter med at sælge våben til et land, hvor der er stor risiko for, at de vil blive brugt til krigsforbrydelser, siger generalsekretær Trine Christensen med henvisning til Saudi-Arabiens involvering i krigen i Yemen.

En FN-rapport fastslog i august 2018, at den saudisk-ledede koalitions luftangreb har forårsaget "flest direkte civile ofre" i konflikten, og at deres bomber har ramt blandt andet boligområder, markeder og hospitaler. Det "kan udgøre krigsforbrydelser", konkluderede FN's ekspertpanel.

Blandt de danske pensionskasser er den største investor PensionDanmark med aktier for knap 244 mio. kr. i virksomheder som BAE Systems, Lockheed Martin og Raytheon. Førstnævnte er leverandør af kamply til saudierne, mens de to sidstnævnte blandt andet leverer bomber, der bliver brugt i krigen i Yemen. En bombe fra Lockheed Martin blev eksempelvis sidste år brugt i et angreb på en skolebus, der kostede 40 børn livet.

PensionDanmark så gerne, at selskaberne stoppede deres samarbejde med Saudi-Arabien, skriver kommunikationsdirektør Ulrikke Ekelund til Information. Men da firmaerne også er leverandører til det danske forsvar, vil pensionskassen ikke droppe investeringerne.

Anderledes ser man på sagen i MP Pension. Pensionskassen har investeret i virksomheden General Electric, der blandt andet leverer motorer til Saudi-Arabiens kampfly, og "det, finder vi, er problematisk", skriver investeringschef Anders Schelde i et svar til Information.

Han vil derfor nu undersøge investeringen nærmere. Også Pensam og Danica Pension oplyser, at man er ved at se nærmere på investeringerne i General Electric.

Af de 17 pensionskasser, Information har undersøgt, er det kun ATP, Sampension og Lærernes Pension, der ikke ser ud til at have investeringer i et eller flere selskaber, der leverer militært udstyr til Saudi-Arabien.

BRANCHENYT
Læs også