Erhverv

Efter skattekaos: KMD skal betale 200 mio. i erstatning til staten

KMD, der stod bag det skandaleramte program EFI, har indgået et forlig med Skatteministeriet.

Foto: Philip Davali/POLFOTO

Én af skandalerne i Skat kommer nu til at koste penge for it-selskabet KMD. Skatteministeriet og KMD har nemlig indgået et forlig om programmet et fælles inddrivelsessystem (EFI), som KMD stod bag. Forliget koster KMD 200 mio. kr. i form af en betaling på 100 mio. kr. samt rabatter på eksisterende kontrakter for yderligere 100 mio. kr.

Det oplyser Skatteministeriet i en pressemeddelelse.

»EFI har på alle mulige måder været en ærgerlig sag – både for skatteforvaltningen og for KMD. Derfor er jeg tilfreds med, at det er lykkedes at indgå et forlig, som begge parter er tilfredse med. For mig er det vigtigt, at der har været en god og konstruktiv dialog med KMD, som samtidig med forliget tager deres del af ansvaret for den fejlslagne udvikling af EFI,« siger skatteminister Karsten Lauritzen (V).

EFI blev sat i drift i 2013, men Karsten Lauritzen endte i 2015 med at trække strømmen til det. Inden systemet blev lukket, var milliarder af kroner aldrig blevet inddrevet, og der var blevet inddrevet skattekroner uretmæssigt.

Hele ideen med systemet var, at det skulle kunne køre automatisk, men nu ligger mange anmodninger fra EFI-tiden hos Skattestyrelsen, hvor de skal behandles manuelt.

Inden EFI blev sat i drift, fik det øgenavnet 7-9-13, da det var blevet forsinket ad flere omgange. Idéen til programmet opstod i 2004/2005, og den første melding var, at det ville være klar til drift i 2007. Så blev det 2009. Men det kom altså først i drift i 2013.

Selvom forliget koster penge for KMD, glæder it-selskabets topchef, Eva Berneke, sig over, at der nu er indgået et forlig mellem Skatteministeriet og KMD.

»Sagen har på mange måder været kompleks, og det er aldrig rart for nogen parter at være i sådanne juridiske forløb. Både Skatteministeriet og KMD har ønsket at finde en løsning og se fremad. Fra KMD’s side værdsætter vi den konstruktive dialog, der har været i forløbet. Samtidig vil jeg gerne udtrykke min anerkendelse og værdsættelse af vores organisationers generelt gode samarbejde,« lyder det fra Eva Berneke.

BRANCHENYT
Læs også