Erhverv

Sydbank: Milliardhandel er godt nyt for både DSV's og Panalpinas aktionærer

Artiklens øverste billede
Foto: PR Panalpina Tilbuddet, som Panalpina-bestyrelsen nu har nikket ja til, lyder på 2,375 aktier i DSV per Panalpina-aktien. Det svarer til en stykpris på 195,8 schweizerfranc, hvilket giver en samlet pris på 30,5 mia. kr.

Det er positivt nyt for både DSV og Panalpinas aktionærer, at den danske transportgigant er nået til enighed med den schweiziske konkurrent om en sammenlægning. Det vurderer Sydbanks DSV-analytiker, Mikkel Emil Jensen.

- I Panalpinas tilfælde har selskabet fået en højere pris (end det første bud, red.), og aktionærerne får del i en værdiskabende logistikvirksomhed, hvilket de sidste år ikke har været tilfældet i Panalpina, siger han til Ritzau Finans og fortsætter:

- Samtidig får DSV nu mulighed for endnu engang at vise, at selskabet er blandt verdens bedste til fusion, opkøb og til at hente synergier. Evner DSV det, er der rigtige fine værdiskabelsesmuligheder via overtagelsen, lyder det fra analytikeren.

Tilbage i januar nåede det offentlighedens kendskab, at DSV havde budt en kombination af DSV-aktien og kontanter for Panalpina. Den omregnede pris lød på 170 schweizerfranc per aktie, hvilket gav et samlet bud på 26,5 mia. kr.

Tilbuddet, som Panalpina-bestyrelsen nu har nikket ja til, lyder på 2,375 aktier i DSV per Panalpina-aktien. Det svarer til en stykpris på 195,8 schweizerfranc, hvilket giver en samlet pris på 30,5 mia. kr.

- Det er en spids over, hvad jeg mente, DSV maksimalt skulle give, men der er stadig en god bid værdi tilbage. Selskabet har været disciplineret i en lang forhandlingsproces, og der er stadig værdi tilbage til DSV's aktionærer, vurderer Mikkel Emil Jensen.

Transaktionsmultiplen lyder på 28,1 gange Panalpina-koncernens offentliggjort EV/EBITDA for 2018. Det er relativt højt ifølge Mikkel Emil Jensen. Han bemærker dog, at det er før synergier.

- Der er risiko forbundet ved, om DSV kan levere - men historisk har de været verdensmestre til det. De har leveret på rekordtid i forbindelse med tidligere overtagelser, så der er al mulig grund til at tro, at DSV kan evne at gøre det igen, siger han.

DSV-analytikeren peger på, at det ikke er lige så store udfordringer forbundet med integrationen af Panalpina, som ventes at tage 2-3 år ifølge selskabet selv, som det var tilfældet med UTI Worldwide, der blev købt for 9,5 mia. kr. i 2016.

- UTI var driftsmæssigt mere udfordret. Panalpina er på et helt andet stadie, så forretningen skal ikke vendes rundt - den skal optimeres, og så skal der en strategisk DSV-hætte over den, mener Mikkel Emil Jensen.

DSV har sikret sig opbakning til sit overtagelsestilbud fra aktionærer, der sidder på 69,9 pct. af aktierne. Før at handlen realiseres, skal mindst 80 pct. nikke ja tak. Handlen ventes gennemført i fjerde kvartal af 2019.

En af dem, som allerede støtter tilbuddet, er Panalpinas største aktionær, Ernst Göhner-gruppen. De sagde nej til det første tilbud fra DSV, ligesom det andet også blev skudt til hjørne.

- Det var lidt overraskende (at det andet blev afvist, red.), fordi det tidligere har været omtalt, at storaktionæren ikke har fundet interesse i at investere uden for Schweiz.

- Nu får de alligevel ejerskab i DSV - det tror jeg, er glædeligt. Modsat Panalpina har DSV formaet at skabe værdi over mange år, så det kan kun være glædeligt.

- Det var en kæmpe opgave, der lå foran Panalpina, hvis de skulle skabe samme værdi på egne ben, så jeg synes, at Panalpinas bestyrelse har truffet den rigtige beslutning.

DSV-aktien steg fra børsåbning mandag med op til 2,3 pct., men efter en halv times handel falder aktien 2,1 pct. til 539 kr.

/ritzau/FINANS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.